Search
Monday 24 June 2024
  • :
  • :

Ramazanska poruka hafiza Sulejmana Bugarija

Ramazanska poruka hafiza Sulejmana Bugarija

Da bi svaki organ normalno funkcionirao, propisano nam je od Vlasnika svega da za svaki zglob podijelimo milostinju. Ako to ne uradimo, onda svi organi (blagodati) bivaju zloupotrijebljeni i djeluju neobuzdano pa skrnavimo čast onih koji nas okružuju i uskraćujemo im ono što zaslužuju.

Koristan način

Gdje nema milostinje, ima nemilosti, koja hara svijetom. Kad se ne posti od zla, onda svi ispaštamo. Evo, post nam je stigao ne bi li svako ono što je izgubio, postigao.

To je u ramazanskoj poruci na svojoj internet-stranici, između ostalog, poručio vjernicima poznati hafiz Sulejman Bugari i doskorašnji imam Bijele džamije na Vratniku u Sarajevu, koji boravi u Crnoj Gori.

– Postom duše i svi organi se obraduju, jer im je omogućeno da se obnove i upotrijebe na pravilan i koristan način. Omogućava im se za kratko vrijeme, zbog počasti Kur’ana i posta, da se osiguraju i dobiju štit kojim se štite od svake bolesti i poremećaja. Post nas uči da se ogradimo od zla sebičnosti, oholosti i nasilja. Ako se Stvoriteljevom ogradom ne ogradimo, onda ćemo se ograđivati jedni od drugih i izlaza nećemo imati – kaže Bugari.

Uz ramazan, duše se stišaju, smire, sklone se u hlad, omogućeno im je da se očiste i uzdignu do savršenstva duhovne zrelosti, apstinirajući od svega što Stvoritelj ne voli. To je značenje i smisao riječi post.

Prijatelj nerazdvojni

Ramazan je s nama da bismo mi bili s njim. On nas samo vremenski (kalendarski) napušta da bismo vidjeli kako nam je bez njega. On je s nama ako smo s njim. Ne napušta nas ni u kaburu, ni na Sudnjem danu, naš je zagovornik i prijatelj nerazdvojni.

Neka nam je blagoslovljen na oba svijeta. Ramazan šerif mubarek olsun svima, ko god duše ima – poručio je hafiz Bugari

 

mm
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.