Search
Wednesday 29 May 2024
  • :
  • :

Prva džuma u Chemnitzu u njemačkoj

Nakon višemjesečnih priprema na današnji mubarek petak u funkciju je puštena novootvorena džamija koja će ubuduće djelovati pod nazivom “Bošnjački kulturni centar Chemnitz”.

17. mart 2023. godine ostat će zabilježen kao iznimno značajan za Bošnjake grada Chemnitza, u njemačkoj pokrajini Saksonija.

Uprkos radnom danu i obavezama ipak se na današnju prvu džumu-namaz odazvao lijep broj džematlija koji nisu krili emocije što su nakon više od trideset godina boravka u ovom dijelu Njemačke dočekali da imaju mjesto gdje će se okupljati u ime Gospodara i čuvati svoje vrijednosti.

Džamija u Chemnitzu će pored vjerskog segmenta imati multifunkcionalnu svrhu jer će služiti ujedno za svakodnevna okupljanja i aktivnosti džematlija, rad sa djecom i omladinom uz aspekt čuvanja naše tradicije, jezika i običaja kao i interakciju sa svim drugim stanovnicima ove regije, muslimanima i nemuslimanima. Sam prostor se nalazi u sklopu poslovne zgrade sa modernim karakteristikama gradnje što će boravak i ibadet našim džematlijama učiniti još ugodnijim.

Nijaz ef. Hlivnjak je u prvoj hutbi povukao paralelu novootvorene džamije sa Nuhovom alejhi selam lađom te pozvao džematlije da sebe i svoje članove porodica ukrcaju na lađu spasa koja će sigurnim putem ploviti u današnja izazovna vremena.

 

izvor,,,

IGBD
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.