Search
Friday 24 May 2024
  • :
  • :

Promovisana prva ilahija na slovenskom jeziku”VIDEO”

Promovisana prva ilahija na slovenskom jeziku

Špendi Fidani, jedini hafiz u Sloveniji inicirao je rad na prvoj ilahiji na slovenskom jeziku. Izuzetno je ponosan što je prije otprilike mjesec dana prva ilahija na slovenskom jeziku promovisana, te dodaje da se radi na snimanju cijelog albuma, navodi Anadolu Agency (AA).

“Prije pet godina u sklopu džemata Ljubljana osnovan je omladinski hor “Al Hambra“. Hot je učestvovao u svim vjerskim manifestacijama džemata, a kao dugoročni cilj sebi smo postavili razvijanje ili izvođenje ilahije na slovenskom jeziku. Nakon pet godina došli smo do teksta na slovenskom jeziku, odnosno to je prepjev bosanske ilahije ‘Zvao bih te gospodaru’, a na slovenskom se zove ‘Bite slavi gospodar moj’. Prepjev nam je uradila poznata autorica Valerija Tvrst-Skrinjar. Nakon toga smo stupili u kontakt sa Eldinom Huseinbegovićem, koji nam je uradio aranžman za ilahiju. Potom su članice hora snimile tu ilahiju na slovenskom jeziku i nedavno smo prije nekih mjesec dana na jednoj mevludskoj manifestaciji imali premijeru izvođenja te numere“, priča Fidani.

Inače, Fidani je u džematu Ljubljana od 2011. godine, kada je iz BiH došao na poziv muftije Nedžada ef. Grabusa.

“Muftija je moj profesor sa Fakulteta islamskih nauka, a nakon toga smo stupili u saradnju i došao sam u Ljubljanu. U meni je uvijek postojala želja za učenje hifza, a tu želju je vidio i prepoznao muftija, kao i mnoge druge procese koji se dešavaju u zajednici. On je zaista vizionar i lider u punom smislu riječi. Predložio mi je i da mi punu podršku da taj proces učenja hifza okončam. Nakon toga sam šest mjeseci boravio u Sarajevu, gdje sam pred svojim muhafizom završio proces učenja hifza, izašao pred komisiju rijaseta i uspješno položio pred komisijom. Tako da je te 2014. godine prvi puta u istoriji Slovenije održana hafiska dova. Moja je želja bila da to bude u ljubljanskoj džamiji, ali nadam se da ćemo, ako Bog da, novog hafiza promovisati u toj novoj džamiji. U tom smislu trudim se da ne budem još dugo sam jedini hafiz u Sloveniji. Nadam se da ćemo sljedeće godine, kada bude otvorenje džamije, da dočekamo i novog hafiza“, naglašava Špendi za Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima u planu je stvaranje još ilahija na slovenskom jeziku. Cilj je da do otvorenja džamije u Ljubljani bude snimljen album ilahija na slovenskom jeziku.

“Ta želja nam se jednostavno nameće, jer živimo u specifičnim vremenima. Želimo kroz obrazovanje, kroz umjetnost da pošaljemo civilizacijsku poruku ljepote vjere i njenih poruka, koje ona zapravo šalje u odnosu na sve što se danas dešava. Hoćemo da naše nove generacije koje dolaze, koje se rađaju i podižu u Sloveniji, kojima je slovenski jezik prvi, bez obzira što su oni Bošnjaci, Albanci ili Turci, kroz ilahije na slovenskom jeziku razvijamo duhovnost, jedan novi način prezentiranja poruka naše vjere“, kaže Špendi i nastavlja:

“U tom smislu smo prošle godine pred Ramazan imali promociju prve zbirke hadisa na slovenskom jeziku. Uporedo sa velikim prosperitetom, koji se dešava u infrastrukturalnom polju, u smislu izgradnje Islamskog centra i velikog broja vakufskih objekata, vizija administracije na čelu sa našim muftijom, radimo na bogatom sadržaju. Prave se ogromni koraci, možda oni nekada izgledaju mali iz neke druge perspektive, ali iz perspektive Slovenije i slovenskog društva, to su veliki koraci. Spomenuo sam zbirku hadisa na slovenskom jeziku, prve ilahije i učenje hifza na području Slovenije. Nadam se da ćemo i dalje nastaviti sa tako dobrim projektima.“

Špendi dodaje da se aktivno radi na albumu ilahija na slovenskom jeziku. Kako kaže već ima pet ili šest prepjeva na slovenskom jeziku. Ističe da je slovenski jezik specifičan, te da je veliki problem bio pronaći nekoga ko će ilahije prepjevati. No, imao je sreću da naiđe na Tvrst-Skrinjar, koja je 30 godina radila u sarajevskom Oslobođenju, te razumije obje kulture i sa zadovoljstvom je prepjevala ilahije na slovenski jezik.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.