Search
Tuesday 20 April 2021
  • :
  • :

Prijatelji za prijatelja: Omogućimo Memagi Doliću iz Cazina da ode na transplantaciju bubrega

Ovo je priča o pravom životnom borcu, čovjeku kojeg ne trebamo posebno predstavljati. Godinama pomaže drugima, a sad je njemu potrebna pomoć njegovih prijatelja i velikih humanista.

Memaga Dolić, poljoprivrednik sa Skokova, nekadašnji matičar koji je penzionisan zbog narušenog zdravlja, odavno vodi bitku za normalan život. Nakon prerane smrti voljene supruge, preživio je tri moždana udara, dvaput imao čir na želucu, ali nikad nije odustao. Njegova volja za životom se ne može opisati drugačije nego beskrajnom, nevjerovatnom. Ovaj 50-godišnji Cazinjanin poslije svakog životnog pada ustaje jači i borbeniji, spremniji da se bori za život. Snagu mu daju i njegovo dvoje djece koji su mu bezuvjetna podrška te najveći razlog za život. Dani su mu ispunjeni poljoprivrednim radovima koji ga, kako ističe za portal i  tjeraju da se osjeća korisnim i živim.

Prošle godine otkriva da ima probleme sa bubrezima, koji ne funkcionišu u potpunosti te kreće na dijalizu. Život mu se opet, po Bog zna koji put, drastično mijenja, a odlasci na dijalizu postaju gotovo svakodnevni u njegovom rasporedu. Normalan život omogućila bi mu transplantacija bubrega. Međutim, ovaj čovjek, iako duševno pun, finansijski je istrošen. Plaćanje liječenja supruge koju su izgubili zbog raka, školovanje djece, plaćanje računa, visoki bolnički troškovi koji ga godinama prate, razlog su da i ponosan čovjek kao on, možda i po prvi put u životu, traži pomoć umjesto da ju pruža.

Iako pandemija dodatno otežava situaciju i prikupljanje potrebnih novčanih sredstava za transplantaciju, nimalo ne sumnjamo da će Memagi biti spreman pomoći veliki broj prijatelja. I sigurno će ih obradovati da su doktori nakon izvršenih pretraga rekli da je odgovarajući kandidat za transplantaciju i da je našao donora. Ono što je sad prioritet je taj financijski dio, ogromna suma novca koja ovog čovjeka dijeli od bolje budućnosti. I dok čeka predračun troškova, koji bi mogao biti oko 85.000 €, Memaga počinje još jednu životnu borbu, ali ne sam, nadamo se.

Prijatelji, vrijeme je da otvorite svoje srce i novčanike i pomognete prijatelju, Memagi, koji život voli kao malo ko i bori se za njega svakim dahom. Otvoreni su i brojevi žiro računa na koje možete uplatiti svoje donacije, a koje možete pronaći u prilogu.

Planiran je i veliki humanitarni koncert koji će se održati čim epidemiološka situacija bude bolja, a to će, nadamo se, biti uskoro.

Za više informacija možete se obratiti na broj telefona 062/468-285 (Bekir Dolić, sin).

Prijatelji za prijatelja: Omogućimo Memagi Doliću iz Cazina da ode na transplantaciju bubrega

mojcazin.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.