Search
Tuesday 26 May 2020
  • :
  • :

Požar u rodnoj kući prvoborca i partizanskog komandanta Zuhdije Žalića”video”

POLJE – Juče je u jutarnjim satima izbio je požar na staroj spomen kući u kojoj je rođen prvoborac i slavni partizanski komandant Zuhdija Žalić koja se nalazi u naselju Polje, pored Spomen parka koji nosi njegovo ime, a inače koja se nalazi u neposrednoj blizini privremenog prihvatnog centra „Miral“. Dojavu o požaru Vatrogasna jedinica Velika Kladuša dobila je oko 04:00 sati ujutro koji je nakon dvosatne intervencije stavljen pod kontrolu.

Na staroj kući koja je zbog te činjenice imala posebnu vrijednost, pričinjena je veća materijalna šteta, a uzrok požara zvanično još nije poznat, mada se sve zna, kaže prvi komšija ove kuće, Osman Karajić zvani Luis. U požaru nije bilo povrijeđenih, a kako od Karajića saznajemo, u kući su spavala dva migranta koji su na vrijeme napustili kuću.

 

 

Policijskim uviđajem na licu mjesta utvrđeno je kako je ljudski faktor uzrok izbijanja vatre, a sumnja se na migrante koji su već duže vrijeme utočište pronašli na spratu ove stare spomen kuće u kojoj su inače uslovi bili grozni. U kući niko ne živi, a opstajala je kako je već spomenuto, kao spomen dom koji je podsjećao na pomenutog partizanskog prvoborca.

Inače, Zuhdija Žalić je bio po zanimanju krojač, a partizanskom pokretu se priključio 1941. godine kada je imao svega 19 godina. U ratu je nekoliko puta ranjavan, a za ispoljenu hrabrost u nekoliko navrata je odlikovan visokim priznanjima. Po njemu velikokladuški Centar kulture nosi ime.

Podsjećamo, dan ranije je kod privremenog prihvatnog centra „Miral“ smrtno stradao jedan migrant, upravo pri pokušaju ilegalnog ulaska u prihvatni centar, a koji je okarakterisan kao nesretni slučaj. Uviđajnim radnjama policije je utvrđeno kako je osoba pokušala ilegalno ući u kamp, te da je provlačeći se kroz ogradu nesretno izgubilo život. Uzrok smrti je najvjerovatnije gušenje, izjavila je načelnica Sektora kriminalističke policije Unsko-sanskog kantona Snježana Galić. Utvrđeno je da se radi o dvadesetosmogodišnjem državljaninu Maroka. Tužilaštvo je odmah obavijestilo ambasadu Maroka u Bosni i Hercegovini, a posredno i porodicu stradalog, riječi su glasnogovornice Kantonalnog tužilaštva USK-a Irene Marjanović ČavkićEsad Š.

Reprezent.ba

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.