Search
Sunday 21 July 2024
  • :
  • :

Povećan trend ispisivanja srednjoškolaca usred godine: Općine ostaju bez cijelih odjeljenja

Povećan trend ispisivanja srednjoškolaca usred godine: Općine ostaju bez cijelih odjeljenja

Sve više srednjoškolaca napušta školske klupe. Samo na području Bosanske Krupe u posljednje vrijeme čak 20 učenika odlučilo je prekinuti obrazovanje usred školske godine. 

U nevladinom sektoru ističu da je napuštanje školovanja već postalo običaj i tokom osnovnog obrazovanja. Ističu da razlozi tome mahom leže u traganju „za boljim sutra“, odnosno odlasku cijelih porodica u inozemstvo, ali dijelom i u neimaštini. 

Trbuhom za kruhom

– Odoše ljudi vani trbuhom za kruhom. To se dešava usred školovanja, jer roditelji dobiju vizu i odmah napuštaju zavičaj. Ne gleda se na to da će djeca možda izgubiti godinu. Znam za oko 20 srednjoškolaca ispisanih ove godine samo u Bosanskoj Krupi. To je cijelo jedno odjeljenje – ističe Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona. 

Dodaje da je takvih slučajeva najviše u Posavskom kantonu, a čak je i kolega sindikalista iz Posavine Perica Vuković nedavno napustio BiH i odveo porodicu.

Vedrana Živković iz Asocijacije srednjoškolaca u BiH za područje Orašja ističe da se u drugom polugodištu iz njene škole, medicinske, ispisalo pet-šest učenika. 

– U Orašju je povećan taj trend. Ovdje je perspektiva neizvjesna, naročito za mlade. I moji roditelji su otišli. Ja sam ipak ostala da završim školu – dodala je. 

Osim zbog odlaska iz BiH, djeca škole napuštaju i zbog neimaštine, posebno u manjim sredinama.

Selma Turkić iz mostarskog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH ističe da je i u Mostaru bilo slučajeva odustajanja od srednjoškolskog obrazovanja. 

– Neki napuštaju školu zbog loših ocjena ili zbog loše materijalne situacije. Ja bih im poručila da ne odustaju. Mogu se priključiti lokalnim timovima naše asocijacije i možemo se međusobno pomoći – dodala je Turkić. 

Ministarstva bez informacija

S druge strane, institucije o ovom, nažalost, nemaju precizne informacije. Na prošloj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH postavljeno je pitanje Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH o povećanju trenda napuštanja školovanja. 

Ministrica Elvira Dilberović kazala nam je da nemaju informacije o ispisu učenika, koje kantoni trebaju dostaviti, i da o tome nije bilo govora ni na posljednjoj sjednici Koordinacije ministara obrazovanja u FBiH. Rašid Hadžović, resorni ministar u HNK, ističe da će informacije o broju ispisanih učenika imati tek na kraju školske godine.

Manje i upisanih

Prema podacima Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, u proteklih pet godina smanjen je broj upisanih srednjoškolaca za čak 27 posto ili 30.664 učenika. 

Manji je broj upisanih u svim kantonima, a najviše u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Bosanskopodrinjskom.

Autor: M. RENER-SMAJOVIĆ 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.