Search
Monday 24 June 2024
  • :
  • :

Potpisan ugovor za prijenos sredstava Vlade FBiH za JP Aerodrom Bihać

Potpisan ugovor za prijenos sredstava Vlade FBiH za JP Aerodrom Bihać

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić potpisao je danas u gradskoj upravi Bihaća sa Elvedinom Sedićem, direktorom JP Aerodrom Bihać ugovor o prijenosu sredstava kapitalnog transfera za JP Aerodrom Bihać.

Ugovorom su osigurana sredstva u iznosu od 2 miliona KM, a prema riječima Šuhreta Fazlića, gradonačelnika Bihaća, dodijeljena sredstva konačno su potvrda da ovaj dio Bosne i Hercegovine nije zaboravljen, zahvalivši pri tom Vladi F BiH i ministru Šemsudinu Dediću koji je sa kolegom ministrom Denisom Lasićem pomogao pri osiguravanju sredstava za aerodrom u Bihaću.

 
 

„Trudimo se da od ovog ne pravimo veliku pompu, već želimo provesti procedure i izabrati izvođače za one radove kako je i navedeno u ugovoru i stvoriti uslove da možemo konkretnije govoriti o projektu izgradnje aerodroma Bihać. Ono što sam i ranije govorio da ako ne može ovaj dio BiH dobiti brzu cestu, nemamo u funkciji Unsku prugu, onda možemo očekivati podršku kada je u pitanju aerodrom Bihać i uvjeren sam da ona neće izostati u narednom periodu „- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Kako je istaknuto tokom potpisivanja ugovora, obezbijeđena sredstva u iznosu od dva miliona KM, biti će utrošena za projektnu dokumentaciju aerodroma (500.000 KM), ograđivanje poletno-sletne staze i pratećih objekata (400.000 KM), izgradnju pristupne ceste (400.000 KM) , izmještanje postojećih objekata (500.000 KM) i dobijanje atesta,dozvola i licenci (200.000 KM).

Kako je istakao resorni ministar Denis Lasić, navedena sredstva su namjenski prikupljena sredstva od putničke takse koja se naplaćuje isključivo za razvoj avio infrastrukture u F BiH.

On je naglasio da je jedan od prioriteta resornog ministarstva ulaganje u avio infrastrukturu u F BiH s ciljem poboljšanja usluga prometa putnika, odnosno kako bi aerodromi u F BiH bili još konkurentniji aerodromima u okruženju i regiji.

Potpisujući danas ugovor, Elvedin Sedić, direktor JP Aerodrom Bihać naglasio je da su osigurana sredstva u iznosu od 2 miliona KM značajan korak u smjeru podizanja privredne i turističke aktivnosti u USK-a, budući da, ističe Sedić, ulaganje u prometnu infrastrukturu uvijek prati i poboljšanje kvalitete poslovnog okruženja.

„Napravili smo prvi korak i sada valja zasukati rukave i iskoristiti doznačena sredstva za onu namjenu kako je i navedeno u ugovoru i istinski se nadam da smo otvorili priču u pozitivnom smjeru i da ćemo kroz model koji bude najprihvatljiviji i najisplatviji, izgraditi aerodrom u Bihaću“- kazao je Sedić.

(Izvor: KABINET GRADONAČELNIKA)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.