Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Post smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i pomaže u borbi protiv raka

U pozitivne učinke posta na tijelo u fizičkom smislu ubrajaju se prirodna detoksikacija kojom se svi organi i sve ćelije čiste od štetnih tvari i obnavljaju te uspješno liječenje bolesti metabolizma. Unos hrane u organizam mora osigurati metaboličke potrebe organizma, ali ne i prekomjerne da uzrokuje gojaznost koja se liječi različitim dijetama, a u svakoj od njih neizostavno je, u višem ili nižem stepenu, ustezanje od hrane. Doktor Adem Zalihić ističe da odrasla osoba, koja je po islamu dužna postiti, svake godine prođe neku vrstu dijete i time prevenira ili liječi gojaznost.“S fiziološkog aspekta post nastupa početkom korištenja masti kao izvora energije, a to je otprilike 8-10 sati nakon prekida unosa hrane. Na početku gladovanja, kao i kod produžene tjelesne aktivnosti, tijelo prvo troši zalihe glikogena, osnovnog tjelesnog ugljikohidrata koji se nalazi u jetri i mišićima. U nedostatku hrane koja bi poticala stvaranje zaliha glikogena, proteina i masti, tijelo počinje razgrađivati vlastito tkivo. No, organizam to čini tako da prvo razgrađuje nepotrebne masne naslage. Smanjenjem količine masnog tkiva smanjujemo površinu gdje se skladište otrovne, lipofilne materije koje se nalaze u lijekovima, pesticidima, prerađenoj hrani i bojama, koje se nerijetko povezuju s pojavom malignih i drugih oboljenja”, rekao nam je Zalihić.

Post snižava krvni pritisak i nivo šećera u krvi

Povišen krvni pritisak je opasnost za nastanak ateroskleroze krvih sudova i posljedičnih kardiovaskularnih oboljenja, ali i slabljenja srčanog mišića. Osnova za visok pritisak je povećan unos soli i masti te povećana napetost krvnih žila, a post djeluje na oba faktora. Nizak nivo ugljikohidrata, uzrokovan postom, u krvi smanjuje potrebe našeg tijela za inzulinom, čime se ustvari prevenira nastanak dijabetesa. Zdravstveni eksperti širom svijeta preporučuju dijetu kao metodu liječenja pacijenata u ranoj fazi šećerne bolesti, ali i u slučajevima razvijene bolesti osnova liječenja je dijeta.

“Ateroskleroza je nakupljanje masnih naslaga na njihovom unutrašnjem zidu i u konačnici dovodi do začepljenja arterija, a to je preduslov nastanka infarkta, kako srčanog, tako i moždanog. Post smanjuje nivo masnoća u krvi, holesterola i triglicerida koji su osnova pojave oboljenja krvnih sudova. Vodeći uzrok smrti u svijetu i kod nas su upravo kardiovaskularne bolesti. Vrlo interesantno, ali i istinito, stanovništvo se najviše boji raka, a ustvari najviše umire od kardiovaskularnih bolesti”, kaže naš sagovornik.

Također, post smanjuje opasnost od epileptičnog napada, jer smanjuje razdražljivost nervnih ćelija, povećava lučenje endorfina ili hormona sreće, štedi jetru, pankreas i srce i regeneriše probavni sistem.

“Imuni sistem ima zadaću da se bori protiv raznih materija i klica stranih našem organizmu, koje velikim dijelom dospijevaju u naš organizam putem hrane, pa za vrijeme posta imuni sistem nema posla s tim materijama, već preusmjerava svoje aktivnosti u druge organske sisteme i efikasniji je u otklanjanju promjena koje prethode karcinomu”, ističe Zalihić.

U toku posta povećano je i lučenje kortikosteroida, hormona nadbubrežne žlijezde, koji predstavljaju okosnicu terapije mnogih, posebno upalnih oboljenja. Dokazano je i povećano lučenje interferona, posebne supstance koja se stvara u specijalnim ćelijama, a značajan je u borbi protiv virusnih infekcija. Zalihić dodaje da postoje ozbiljne indicije da se aktivacijom matičnih ćelija našeg organizma putem posta naše tijelo može boriti s ćelijama raka.

Idealna prilika za prekid ovisnosti o alkoholu, drogi i cigaretama

Post pospješuje razboritost uma, jer neumjerenost u ishrani vodi lijenosti, uspavanosti i nepromišljenosti. Postom se razgrađuju negativni osjećaji koji ugrožavaju psihofizičko zdravlje i stvaraju i akumuliraju novi psihički potencijali za uspješno nošenje sa svakodnevnim stresnim situacijama.

“Dokazano je da post dovodi do jačanja volje, kontrole nad strastima, samokritičnosti i discipline, kao i intenziviranja karaktera i jačanja duha uopće. Sve nam ovo pomaže da lakše prebrodimo krizne situacije. U uslovima kada se čovjek odriče osnovnog nagona za samoodržanjem, biva i lakše ustezanje od psihoaktivnih supstanci i stvaraju se uslovi za definitivno ustezanje upravo preko jačanja volje”, tvrdi naš sagovornik.

Neželjeni efekti posta

U prvim danima posta mogući su glavobolja, slabost, nervoza i neraspoloženje, zato što tijelo oslobađa talog iz tkiva, čijom razgradnjom nastaju otrovi koji odlaze u krv prije nego što se izbace iz tijela.

“Na početku posta sve se funkcije izlučivanja tijela automatski povećavaju. Urin postaje mutan, zaudara, koncentrisan je, povećana su isparavanja kože s neugodnim mirisom. Može doći do jačeg izbacivanja sluzi iz usta, ždrijela i bronhija. Dah ima kiseo i neprijatan miris, jezik je obložen, siv ili smeđ. Postepeno dolazi do poboljšanja simptoma, umjesto malaksalosti i neraspoloženja dolazi do duševne i tjelesne svježine, izgled se poboljšava, oči su svjetlije i boja lica postaje svjetlija”, navodi doktor Zalihić.

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.