Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

Posjetili smo jedno od najmisterioznijih mjesta u Evropi: Kakvu tajnu krije nalazište u Zavidovićima?

U selu Grab, pokraj Zavidovića, već nekoliko decenija pravu misteriju čine ogromne kamene kugle, koje su pravi fenomen ali i prava turistička atrakcija.

Nedžad Ikanović, koji živi na ovim prostorima, je za MACANOVICI.NET kazao kako su nastale ove kamene kugle, koje godišnje privuku desetine hiljada turista na ovom području.

– Prije otprilike nekih 80 godina, po sjećanju mog djeda, kazao je da je bilo veliko nevrijeme i da se velika količina vode sručila u dva ili tri sata. Nakon toga se pojavila bujica, koja je formirala jezero i jednostavno razdvojilo brdo ispod kojeg su bile kamene kugle – kazao je Ikanović.

Naglasio je kako je na početku bilo nekih 80 primjeraka kugle, te da je lokalno stanovništvo tokom svih ovih godina odnosilo kamene kugle svojim kućama i s njima ukrašavalo svoje parkove.

– Ja sam 2006. godine počeo s promocijom ovih kugli preko Semira Osmanagića. Utvrđeno je da je ovo najveće nalazište kamene kugle u Evropi. Pored ove lokacije, na području Zavidovića imamo skoro 100 primjeraka na desetinama lokacija. Najpoznatija je u Grabu, zatim Mramorje, Hadžići. Osnovali smo ovaj park kako bi i ostali mogli dolaziti i uživati u prirodi – naglašava Ikanović.

Kazao je da se Zavidovići u Evropi nalaze na prvom mjestu po broju kamenih kugli, a u svijetu među pet.

– U Evropi je ovo najveće nalazište kamenih kugli. U svijetu smo na petom mjestu iza Kostarike, Meksika, Gvatemale i Novog Zelanda – rekao je Ikanović.

Autor: E. HADŽIHASIĆ

MM
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.