Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

Portugal pobjednik Eurovizije! (VIDEO)

Portugal pobjednik Eurovizije! (VIDEO)

Portugal je pobjednik 62. takmičenja za najbolju pjesmu Evrope! Odlučili su tako glasovi gledalaca i stručnih žirija. Na drugom je mjestu predstavnik Bugarske, a treće je mjesto osvojila Moldavija.

Ubjedljiv trijumf Portugalu donio je karizmatični Salvador Sobral s pjesmom “Amar Pelos Dois”. Njegova netipična izvedba izazvala je posebnu pažnju i osvojila Evropu.

Sobral je osvojio ukupno 758 bodova. Na drugom mjestu završio je Bugar Kristian Kostov sa 615, najmlađi izvođač ovog Eurosonga, s pjesmom “Beautiful Mess”, dok se na trećem mjestu našla moldavska grupa “Sunstroke Project” s pjesmom “Hey Mamma” sa 374 osvojena boda.

3f371e32fefc33de794f45e1fdbf716d

Konačan poredak učesnika 62. Eurosonga

– Ovo je pobjeda muzike i ljudi koji žive za muziku. Muzika nije vatromet, muzika je osjećaj – rekao je oduševljeni Sobral, koji ovaj uspjeh duguje, kako kaže, svojoj sestri koja je i napisala pobjedničku pjesmu “Amar Pelos Dois”, koju su njih dvoje potom zajedno otpjevali.

Hrvatski predstavnik Jacques Houdek sa pjesmom “My Friend”, uprkos odličnom nastupu, zauzeo je tek 13. mjesto sa 128 bodova. Zanimljiva je činjenica da je Houdek i nastupio pod rednim brojem 13.

U velikom finalu Eurosonga održanom u Kijevu pod motom “Slavimo različitost”, učestvovalo je po 10 zemalja iz oba polufinala, kao i zemlje koje su bile direktno u finalu (Francuska, Njemačka, Italija, Španija, Velika Britanija i domaćin Ukrajina).

Iz prve polufinalne večeri nastupili su predstavnici Moldavije, Azerbejdžana, Grčke, Švedske, Portugala, Poljske, Armenije, Australije, Kipra i Belgije, a iz druge predstavnici Bugarske, Bjelorusije, Hrvatske, Mađarske, Danske, Izraela, Rumunije, Norveške, Holandije i Austrije.

Nažalost, ove godine Bosna i Hercegovina, zbog teške finansijske krize, nije imala svoju delegaciju u Kijevu. Bio je to ukupno šesti put da ne učestvujemo na najvećem muzičkom takmičenju Starog kontinenta.

MM
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.