Search
Wednesday 6 December 2023
  • :
  • :

Porodica Izeta Nanića dala zemljište za Muzej 505.- projekat radi firma Nedžada Brankovića

asd

Porodica Izeta Nanića, legendarnog komandanta 505. viteške brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ARBiH), je poklonila zemljište za izgradnju muzeja posvećenog ovoj brigadi, saopćili su iz Općine Bužim.

Kako su naveli, nakon deset dugih godina priče o gradnji muzeja 505. viteške brigade i različitih prijedloga i inicijativa, danas se može reći da će muzej biti izgrađen na zemljištu na kojem se nalazi i turbe generala Nanića i svih poginulih pripadnika ove brigade.

Tim povodom načelnik Općine Mersudin Nanić (SDA) primio je danas predstavnike porodice generala Nanića te im predstavio idejni projekt muzeja 505. viteške brigade, koji će se graditi na turbetu generala Nanića, a nakon što je, u ime porodice, Rasima Nanić poklonila zemljište za gradnju ove građevine, za koju su naveli da je od posebnog značaja za sve, kako su istakli, patriote Bosne i Hercegovine.

Općinski načelnik je tokom prezentacije idejnog projekta muzeja posebno naglasio da je pri kraju i izrada glavnog projekta koji radi projektno preduzeće Saraj Inžinjering počasnog građanina ove općine Nedžada Brankovića. Izrada glavnog projekta muzeja je, kako su ukazali, poklon ove firme građanima općine Bužim.

Izdvojena je i činjenica da za izgradnju muzeja postoje već osigurana sredstva, a 200.000 KM se nalazi na računu općine za ovu namjenu. U budžetu Unsko-sanskog kantona je planirano 100.000 KM, a izvjesna su i sredstva Saudijskog fonda od skoro 125.000 KM.

Prema do sada urađenim proračunima, vrijednost ovog projekta je veća od milion KM, a što će biti zadatak i obaveza političkih predstavnika iz Bužima na svim nivoima vlasti da rade na iznalaženju sredstava za završetak projekta i otvaranje muzeja.

Izvor:  Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.