Search
Sunday 21 July 2024
  • :
  • :

Petak, cazinski sajam, ja, did i krava od 8 metara!

Petak, cazinski sajam, ja, did i krava od 8 metara!

 

Uvijek su mi bile zanimljive  te stare, što bi naš narod rekao, nekadašnje, ”mjere”, odnosno izrazi za određene mjerne jedinice. Vjerujem da skoro svi, ili bar velika većina nas vrlo dobro poznaje  mnogo  tih nekadašnjih mjerila.  Čuli ste sigurno za ”varćak”, (mjera za žito) zatim imamo ”vagan”,  pa ”jutar” zemlje (za površinu),  jedno ”oko” (mjera za zapreminu), ”dan hoda”(za vrijeme) itd. Ima tu i još nekih kombinacija  starinskih mjerila a upravo jedna od tih kombinacija je suština moje priče.

Jeste li ikada vidjeli kravu od ”8 metara”? Niste? E pa ja vjerujem da ipak jeste…

Naime, sjećam se  tog davnog događaja, kada smo jednog  petka ja i moj, sada rahmetli, did otišli  u Cazin na sajam. Ne zato da kupimo ”svile za dimije” kako inače  kaže naša dobra stara sevdalinka, nego da vidimo kakvog ima ”blaga” na cazinskoj pijaci i da prodamo jednu našu kravu.
Sjećam se da je  uvijek bila gužva na toj pijaci, i ako izgubim dida u masi raje, treba mi pola sata da ga opet  pronađem. Pijaca k'o pijaca, kupuje  se, prodaje se,  dogovaraju, mahaju rukama itd. Tako i moj did, pregovara s jednim švercerom da mu proda kravu. Pa hvali nju did, te  hoće sve da jede, te mirna, te daje toliko i toliko mlijeka… aman nahvali je toliko da sam ja umalo ga htio pitati zašto je uopšte prodajemo kad je tako dobra…
I u tom pregovaranju, upita njega švercer, kolika je to krava. Reče did da je oko 8 metara! Ja sam tad blehnuo k'o tele u šarena vrata! 8 metara!?
Kontam u sebi: ”Vala dide, nije ti istina da si još toliki…” Ali još čudnije mi  što na taj odgovor švercer  nije pokazivao nikakvo čuđenje, kao da je to  normala.
Mlad jesam, ali lud nisam, znam koliko je jedan metar, ili pet metara, znam tu našu kravu (istina, golema je to krava bila, ogromna, ali  ne može biti od toliko metara),  znam koliki nam je podrum i  kontam, pa da je  krava  8 metara, virilo je pola vani iz podruma! Odmah zamišljam kako bi je  majka muzla vani u dvorištu da uopšte ne ulazi u podrum.

Dogovorio je did s tim švercerom da on dođe  kod nas kući da je pogleda. Prohodali smo malo još po pijaci i  usput sretnu nas neki naši rođaci pa s njima kući krenemo. Neugodno mi pred tim ljudima, bilo pitati dida zašto je rekao čovjeku da imamo kravu od 8 metara, a radoznalost u meni vrije. Došli smo kući i rođaci se svratiše na kafu kod nas, pa ćemo poslije svi zajedno na džummu… Oni odoše svi u kuću, a ja u podrum i fatim se metra! Ne da mi vrag mira.
Četiri krave su bile u podrumu, svaku sam izmjerio, ama nijedna ne prelazi ni 3 metra a kamo li 8! Ovu što je did namijenio da proda sam  5-6 puta mjerio sa svih strana i na sve načine. Vrtljiva bila, kad me zbola nije! Jedva sam joj metar (pantriku) na rogove zakačio pa razmotam  ali ni blizu 8 . Onda uzmem i rep joj povučem i izmjerim ali ni tad nema 8 metara.

U to upadoše  u podrum  did i oni rođaci pa me zatekoše u mjerenju. Začuđeno i mrko me did pogledao i počeo galamiti, šta radim to  s kravama i metrom. I gotovo, vidim ja da je vrag odnio šalu, i da se ipak moram osramotiti i sve onda ispričam im. Kako su se samo ismijali, kad se sjetim…

Tad sam onda saznao od dida, o toj kombinaciji tih  nekadašnjih mjera. Ti metri su zapravo značili da je naša krava bila oko 800 kilograma teška. Dakle jedan centimetar predstavljao je jedan kilogram

Eto, sad znate da ste i vi nekad  vidjeli kravu od 8 metara.

(Š.M. za cazindanas.com)

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.