Search
Wednesday 29 May 2024
  • :
  • :

Penzioneri: Ne mogu se više igrati nama!

Penzioneri: Ne mogu se više igrati nama!

Postoji realna opasnost da će biti ponovljena prošla godina, kada federalni parlamentarci nekoliko mjeseci nisu zasjedali, imajući u vidu da su ostali isti problemi unutar koalicionih partnera, smatraju neki analitičari. U Domu naroda Parlamenta FBiH kažu da nema naznaka o tome kada će biti nastavljena sjednica prekinuta 27. aprila zbog ponovnog neslaganja SDA i HDZ-a o odredbama novog zakona o PIO. 

Kolateralna šteta

Mehmedalija Rapa, predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, uz napomenu da je zakon o PIO izuzetno važan za penzionere, istakao je da je Izvršni odbor u četvrtak donio odluku da od Doma naroda traži usvajanje zakona ili će donijeti odluku o protestima. 

– Ne mogu se više igrati nama. Mora se mijenjati odnos vlasti prema penzionerima i osigurati život dostojan čovjeka – dodao je Rapa. 

Lejla Deronja-Suljić iz NVO Centri civilnih inicijativa, koja prati rad Federalnog parlamenta, kazala je da je upitan nastavak sjednice Doma naroda. 

– Bile su neke informacije da će biti zakazana kada se postigne saglasnost koalicionih partnera. Saglasnosti, očito, još nema. Kolateralna šteta su svi drugi akti u proceduri, izmjene Zakona o radu, zakon o doprinosima, igre na sreću… Ovakvom dinamikom upitno je hoće li oni biti razmatrani do kraja mandata. Zbog nerješavanja zakona o PIO i drugih važnih pitanja ispaštaju građani – prokomentirala je Deronja-Suljić.

Istakla je da trenutna situacija nagovještava mogućnost ponavljanja prošlogodišnjeg višemjesečnog zastoja u radu Parlamenta, ali i da je dokazano da je u politici sve moguće, pa i to da sjednica bude održana uskoro. 

Ovo je sramota

U Domu naroda kažu da je ovo sramota i da se ovako nikada nije radilo. 

– Moguće je da će ova godina biti i gora od prošle. Znalo se preskakati ono o čemu nema saglasnosti pa da se ide s onim što ide. Sada se tako ne radi – dodaju. 

I član Kolegija Doma naroda i šef Kluba delegata iz reda srpskog naroda Slaviša Šućur ističe da se lako može ponoviti 2016. jer je kriza trajna!

Krše vlastiti poslovnik 

Neodržavanjem nastavka prekinute sjednice Dom naroda, odnosno njegovo rukovodstvo, krši vlastiti Poslovnik o radu, jer prekid ne može trajati duže od 15 dana, a traje dvostruko duže. Prema njihovom poslovniku, sjednice saziva predsjedavajući Doma naroda, u ovom slučaju Lidija Bradara. 

Autor: M. RENER-SMAJOVIĆ
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.