Search
Friday 19 April 2024
  • :
  • :

Papa Franjo dobio novi automobil: I ovaj put je bio skroman

 

Papa Franjo dobio novi automobil: I ovaj put je bio skroman

Papa Franja će se voziti u električnom Opelu Ampera-e, čije ključeve mu je lično uručio direktor ovog proizvođača, Karl-Tomas Nojman.

Ampera stigla je u Vatikan u sklopu konferencije o održivom razvoju saobraćaja i predstavlja simboličan događaj u okviru šireg plana kojim je predviđeno da ovaj grad-država i sjedište katoličke crkve postane prva “zemlja” u svijetu bez vozila koja emituju ugljen-dioksid.

Inače, papa Franja u javnosti je poznat po tome što insistira da se vozi u relativno skromnim automobilima, čime želi da pokaže da nije pristalica potrošačkog načina života.

Tokom svojih putovanja po svijetu često je koristio niskobudžetne automobile, pa je tako prilikom posjete Južnoj Koreji 2014. viđen u modelu Kia Soul, a 2016. je u Jermeniji mahao vjernicima iz Dačije Logan.

Opel Ampera-e nije toliko jeftin kao pomenuti modeli, ali nosi simboličnu poruku s obzirom da je riječ o automobilu koji se kreće uz pomoć električne energije, tako da ne zagađuje lokalnu okolinu.

Prema mjerenjima zasnovanim na NEDC testnom ciklusu, Ampera-e ima maksimalnu autonomiju od 520 kilometara sa jednim punjenjem baterija čiji je kapacitet 60 kWh. Ipak, autonomija u svakodnevnoj vožnji varira u zavisnosti od stila vožnje, konfiguracije puta i drugih spoljnih faktora.

Ako se dopunjavaju na brzim javnim punjačima od 50 kW, baterije su već nakon 30 minuta napunjene su toliko da vozač može da pređe sljedećih 150 km puta.

Zahvaljujući elektromotoru od 204 KS (150 kW), automobil od 0 do 50 kilometara na čas ubrzava za 3,2 sekunde, a 0-100km/h za 7,3 sekundi.

Maksimalna brzina limitirana je na 150 km/h kako bi se uštedjela energija.

Opel Ampera-e u Njemačkoj uz državne olakšice košta 34.950 eura.

MM
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.