Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

OŠ „Cazin II” od danas zvanično nosi naziv JU Osnovna škola „Lejla Hairlahović-Hušić”

Osnovna škola „Cazin II” od danas zvanično nosi naziv JU Osnovna škola „Lejla Hairlahović-Hušić”. Ploču sa nazivom simbolično su otkrili suprug Jasmin Hušić i premijer Unsko-sanskog kantona Nijaz Hušić.

Vlada i Skupština Unsko-sanskog kantona podržali su Inicijativu za promjenu naziva škole koju su, u pomen ovoj uglednoj Cazinjanki, predložili brojni građani, Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hecegovini, Muzej ratnog djetinjstva Sarajevo, KUD “Hasan Mujezinović “Cazin, uprava Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Udruženje oboljelih od malignih oboljenja grada Cazina, Rukometni savez BiH, OŽRK Jedinstvo Tuzla.
Lejla Hairlahović-Hušić je profesionalno pripadala obrazovanju jer je radila kao profesor engleskog jezika i književnosti u JU OŠ „Cazin II”, koju je i sama pohađala i završila kao učenik generacije. Pored angažmana na razvoju i unaprjeđenju obrazovanja, doprinos je dala i kao aktivna rukometašica na očuvanju kulture i promocije sporta, bila je članica Hrvatskog etnološkog društva, te je prepoznatljiv bio i njen rad i doprinos kao istraživačice Muzeja ratnog djetinjstva i Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.
Ozvaničenju promjene naziva i otkrivanju ploče sa imenom ove istaknute Cazinjanke prisutni su bili njeni brojni sugrađani, prijatelji i kolege.
 
cazin.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.