Search
Wednesday 29 May 2024
  • :
  • :

Održan 20. Festival folklornog stvaralaštva „Bosanska Otoka 2021“

BOSANSKA OTOKA: Prošloga vikenda (21/22. augusta 2021.) u Bosanskoj Otoci otvoren je i održan 20. Festival folklornog stvaralaštva, jedan od najboljih i najvećih festivala folklora u regiji.

 

 

 

 

Dvadeset godina članovi KUD-a „Mladost“ (1928) održavaju kvalitetu ovog Festivala sa voljom i ustrajnošću za primjer, a sve sa ciljem očuvanja i baštinjenja naše krajiške tradicije, kulture i običaja. Velika su to odricanja izražena kroz rad i entuzijazam, ali posebna zasluga i priznanje pripadaju Otočanima koji su obje festivalske večeri dupke popunili tribine svoga lokalnoga kluba „Sloga“. Naravno, prije svega red je u prvi plan istaknuti članove KUD-a „Mladost“ koji su organizatori ovog fantastičnog festivala. Upravo su oni pripremili sve do najsitnijih detalja a sama činjenica da je u obje festivalske večeri učestvovalo 16 kulturno-umjetničkih društava iz BiH, Republike Hrvatske i Slovenije, to samo potvrđuje. Ovim Festivalom folklornog stvaralaštva „Otoka 2021“ u uvjetima pandemije koronavirusa za novu visinu podignuta je ljestvicu za neke naredne festivale kako ovdje u Bosanskoj Otoci tako i za ostale organizatore festivala u regiji.

Ovaj Festival otvorio je općinski načelnik Armin Halitović, poručivši da su Otočanke i Otočani u organizaciji jednog ovakvog festivala svjetski prvaci.

Učesnici ovog festivala baštine, tradicije, prijateljstva, običaje, dobru zabavu i ples su iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, a 16 KUD-ova koji su se predstavili otočkoj publici sretni su i zadovoljni što su poslije korona godine uspjeli da se okupe i da pokažu rezultate svoga rada i truda gotovo u vanrednim okolnostima. Koliko je zapravo ovaj festival značajan KUD-ovima jeste upravo priča iz Slovenije, gdje je FS „Obrež“ – Središće ob Dravi došao samo da odigra svoje igre i vraća se isti dan, jer im testovi na COVID 19 traju 72 sata. Ne bune se, ne zamjeraju, samo su sretni da su mogli doći, kaže njihova koreografkinja.

Prvu večer, 21. 08. 2021. godine, u subota nastupili su ovim redoslijedom:

ANIP „Mladost“ – Zalužani Banja Luka

SKA „Prosvjeta“ Garešnica – RH

Ansambl „Bosnia folk“ – Zenica

FS „Obrež“ – Središće ob Dravi – Slovenija

KUD „Puračić“ – Puračić

SKD „Prosvjeta“ – Hrvatska Kostajnica – HR

KUD „Sanski biseri“ – Sanski Most

AKUD „Mira Lukač“ – Drvar

KUD „Mladost“ – Bosanska Otoka

Na ovu svojevrsnu manifestaciju kulture, historije, tradicije i običaja odazvao se veliki broj Otočana i njihovih gostiju. Uživati u kvalitetnim magičnim plesovima naših predaka i ljudi koji su živjeli u našoj bližoj i daljoj okolini moglo se zahvaljujući tradiciji održavanja Festivala folklornog stvaralaštva „Bosanska Otoka“.

Medijski pokrovitelji bili su: Radio Bosanska Krupa, RTV USK-a, Reprezent.ba, Krupljani.ba i Biscani.net a jednu od najvećih ovakvih manifestacija u BiH podržali su Ministarstvo kulture i sporta FBiH, Ministarstvo kulture i sporta USK-a, Općina Bosanska Krupa, NVO Bosanska Krupa, BH Telecom, NK „Sloga“, Auto škola „STOP“ Bosanska Krupa, „I-Komić“ Bosanska Otoka, „Burzić Gradnja“ Bosanska Otoka, „Magaza“ Bosanska Otoka, „Spahić plast“ Bosanska Krupa, „BC Gradnja“ Bosanska Otoka.

Korona je inače uticala na sve pa tako i na rad kulturno-umjetničkih društava te smanjila obim njihovih aktivnosti, ali je popuštanje mjera zato na najbolji mogući način iskorišteno.

Prisutni gledatelji sa tribina stadiona Nogometnog kluba „Sloga“ na dvije festivalske večeri vidjeli su svu lepršavost, igru, tradiciju, kulturu, a posebno mladost koja je svojevrsno obećanje da folklor na ovim prostorima ima svijetlu budućnost. Esad ŠABANAGIĆ

Reprezent.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.