Search
Wednesday 7 December 2022
  • :
  • :

ODLUKOM VLADE FBIH OPĆINA BOSANSKA KRUPA POSTAJE GRAD

Vlada FBiH je na jučerašnjoj sjednici, u skladu sa Zakonom o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH i na prijedlog Federalnog ministarstva pravde, utvrdila prijedloge šest zakona o osnivanju gradova, uključujući i općinu. Bosanske Krupe.

Općina Bosanska Krupa ima bogatu kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu, a njeno područje je naseljeno još od prapovijesti. Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasilo je Tvrđavu, Stari grad Jezerski i Podružnu crkvu Blažene Djevice Marije u Bosanskoj Krupi nacionalnim spomenicima. Slijedom navedenog, Vlada je utvrdila da ova krajiška općina ispunjava uvjet da se grad proglasi općinom od posebnog povijesnog i kulturnog značaja, sukladno članku 5. stavak 4. Zakona o načelima lokalne samouprave u FBiH.

Ovim prijedlozima, koji su upućeni Parlamentu FBiH na usvajanje po skraćenom postupku, utvrđuju se njihova područja, propisuju status, tijela, način izbora gradskih vijeća i gradonačelnika, kao i donošenje privremenih statutarnih odluka, statuta, izbora i dr. pitanja bitna za provedbu ovog zakona.

Osim Bosanske Krupe, gradovi postaju i općine Stolac, Lukavac, Konjic, Orašje i Zavidovići.

Mojcazin
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.