Search
Thursday 9 July 2020
  • :
  • :

Obnova mlina „Sarajac“ odvija se iznad očekivanja”video”

MALA ŠKOLA NOVINARSTVA – U okviru Projekta „Mala škola novinarstva“ u Osnovnoj školi „Sead Ćehić“ – Grahovo, planirana je priprema i objava nekoliko reportaža iz Mjesne zajednice Mala Kladuša u kojoj se nalazi naša škola. Mi, „Mali novinari“ dogovorili smo se da jedna od reportaža bude posvećena četiri očuvana mlina na Kladušnici koja protječe pored naše škole. Pandemija koronavirusa i obustava nastave na školama te dvomjesečna izolacija spriječila nas je da reportažu objavimo u planiranom roku iako smo snimili sve potrebne video zapise do njenog proglašenja.

U međuvremenu, tokom trajanja vanredne situacije u FBiH, na jednom od mlinova koji je u najlošijem stanju, pokrenuta je akcija njegove obnove. Upravo ova činjenica bila je prilika da o ovom mlinu, naziva „Sarajac“ pripremimo i objavimo posebnu reportažu, što evo i činimo.

 

Akciju uređenja mlina „Sarajac“ pokrenuo je, kako smo već istakli, tokom trajanja vanredne situacije, mještanin Muharem Pilipović, sa komšijama i prijateljima. Akcija na uređenju okoliša i čišćenja ovog mlina započela je u ljeto 2018. godine, da bi se aktivnosti konkretizirale i pretvorile u jednu ozbiljnu akciju koja je u toku.

Muharem Pilipović i njegovi prijatelji i pratioci u ovoj akciji krenuli su sa skromnim planovima uz skromna novčana sredstva. Međutim, volja i želja da se mlin pokrije i uredi danas je već prerasla u akciju koju materijalno i novčano podržava oko 70 donatora koji žele da se mlin uredi za osnovnu namjenu a to je da melje žito. To je danas već sasvim izvjesno pa će, kako tvrdi Muharem Pilipović, ovaj mlin već ove godine, bez ušura, početi da melje žito u tri predviđena koša. Iako vode, čini se ima dovoljno i tokom ljeta, Muharem planira podići branu za pola metra i tako dobiti više vode tokom ljeta, koja će, između ostalog, pokretati elektromotor sa ramenicom i tako za potrebe mlina i njegova osvjetljenja proizvoditi struju.

Pored mlina je nekada bio bunar sa hladnom i kvalitetnom vodom, i biće ponovo, jer je Muharem planirao i njega renovirati i osposobiti da služi nekadašnjoj namjeni. I to nije sve, jer Muharem planira pored mlina, a sve pretpostavke su tu, urediti jedno manje izletište kao mjesto za odmor i dušu.

Naravno, Muharemovo raspoloženje i odlučnost da nešto uradi na ovom mlinu, i to kao stopostotni invalid, ne bi ni približno izgledala onako kako će izgledati nakon što su akciju podržali Kladuščani koji žive i rade širom svijeta. Spisak donatora sa krajem maja 2020. godine možete pogledati ovdje. Oni koji ne mogu pomoći novčano, a ima i takvih u Maloj Kladuši, mogu se priključiti i nešto uraditi sa ekipom koja je već angažirana a koju predvodi Muharem Pilipović. Ako se na to odlučite, a kao mladi ljudi ove Mjesne zajednice, to vam je i dužnost, učiniti ćete veliku stvar upravo za vas i još mlađe naraštaje, da se ovaj mlin sačuva i da podsjeća na vrijeme u kojem su živjeli naši preci. Što se nas „Malih novinara“ tiče, Muharemu naklon do poda jer se puno žrtvuje i izlaže naporima pa stoga, kao budući posjetioci ovog izletišta pozivamo i ostale naše komšije i Kladuščane a koji to mogu, da se uključe u akciju i istu podrže, radi nas,svoje djec i budućih generacija. Elma KEKIĆ i Ajdin

 

Reprezent.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.