Search
Thursday 11 August 2022
  • :
  • :

Obnavlja se simbol Cazina: Sanaciju Kuće Nurije Pozderca podržava i Vlada USK-a

.

2009. proglašena nacionalnim spomenikom

Na 257. sjednici Vlada USK dala je saglasnost i na tekst Sporazum o dodjeli granta između Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i Grada Cazina o sufinansiranju projekta ,, Eliminisanje negativnih utjecaja oborinskih i podzemnih voda na stabilnost konstrukcija objekta nacionalnog spomenika Kuća Nurije Pozderca u Cazinu ”.

Naime, u sklopu priprema za realizaciju projekta sanacije nacionalnog spomenika Kuća Nurije Pozderca vršena su geomehanička ispitivanja temeljnog tla ovog objekta, te je uređen i glavni projekt rekonstrukcije sa obaveznom pratećom dokumentacijom, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštita okoliša sufinansirat će projekt sa 10 000 KM.

Rodna kuća Nurije Pozderca izgrađena je početkom 19. stoljeća u starobosanskom stilu. Pripadala je uglednoj begovskoj obitelji Pozderac, čiji su članovi aktivno uključeni u narodnooslobodilački pokret, te dali veliki doprinos u borbi i pobjedi nad fašizmom. U posljednjih pet godina u tri navrata vršeni su restauratorski zahvati na građevini, 2009. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH rodnu kuću Nurije Pozderca proglasila je nacionalnim spomenikom.

cazin.netKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.