Search
Wednesday 7 December 2022
  • :
  • :

OBILJEŽENA GODIŠNJICA FORMIRANJA 510. OSLOBODILAČKE BRIGADE

  • Bivši pripadnici ove ratne jedinice, te predstavnici Grada Cazina i Kantonalne vlade danas su položili cvijeće i proučili Fatihu na centralnom spomen-obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata.

 

CAZIN, 25. oktobra – Prva bosanskooslobodilačka, kasnije 510. brigada Petog korpusa Armije R BiH, formirana je 25. oktobra 1993.godine, a jezgro jedinice, koju su kasnije uglavnom popunjavali Cazinjani, činili su pripadnici Ključko-sanske operativne jedinice, te mještani Grmuško-srbljanskog platoa.

Brigada je formirana u najkritičnijim trenucima rata, a njeni pripadnici bili su raspoređeni na svim ratištima tadašnjeg Bihaćkog okruga.

U okviru obilježavanja njene 29. godišnjice formiranja, bivši pripadnici ove ratne jedinice, boračkih i drugih udruženja proisteklih iz proteklog rata, te predstavnici Medžlisa islamske zajednice, grada Cazina i Unsko-sanskog kantona položili su cvijeće i proučili fatihu na centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata u Cazinu.

Bila je to prilika da se evociraju uspomene na ratni put i značajan doprinos pripadnika jedinice, kako u odbrani tako i oslobađanju Cazinske krajine.

Rtv Cazin,

Rtv USK

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.