Search
Monday 26 February 2024
  • :
  • :

Obilježena četvrta godišnjica Udruženja žena „Miris dunja“- Pištaline

PIŠTALINE/BOSANSKA OTOKA – Bosanskokrupsko Udruženje žena „Miris dunja“ iz Pištalina, obilježilo je u petak, 05. januara 2024. godine u motelu „Una“ u Bosanskoj Otoci svoju četvrtu godišnjicu rada i postojanja. Ovo vrijedno i radišno Udruženje osnovano je 11. januara prije četiri godine, međutim, pomenuti datum obilježavanja odabran je zbog mogućnosti prisustvovanja većeg broja članica i njihovih porodica iz brojnih zemalja Europske unije koji borave u svom zavičaju.

 

U ovom Udruženju inače rade na očuvanju bogatstva starih običaja i tradicija prostora na kojima djeluju njegujući kulturu, tradiciju i običaje sa ciljem da se ne zaborave.

 

 

 

 

 

Članice Udruženja žena „Miris dunja“ bile su u motelu „Una“ domaćice svojim gošćama iz Udruženja žena „Vakat“ – Jezerski, „Jasminka Čaušević“ – Arapuša, Aktiva žena „Otoka“, KUD „Stijena“ – Cazin, Udruženje žena „Ruža“ – Majetići Udruženje žena „Kula“ – Ostrožac, Udruženje žena „Koprivna“ – Gornja Koprivna, Udruženje žena „Kućna radinost-Behar“ – Cazin, KUD „Liskovac“ – Cazin, „Kraljice iz Bihaća – Šemsa Nuhanović, Udruženje Distrofičara Bužim i Udruženje penzionera Cazin.

Od 14. augusta 2023. godine na čelu ovog Udruženja je Suada Hadžipašić koja je tu dužnost preuzela od dotadašnje predsjednice Endire Hadžipašić-Svake godine u mjesecu januaru organiziramo proslavu sa druženjem i obilježavanjem našeg postojanja i rada. Uz mnogobrojna udruženja koja sam pozvala da nam budu gosti na našoj proslavi i hvala Bogu svi su se odazvali na moj poziv i zahvaljujem se svima od srca a bilo je ukupno oko 250 gostiju. I naravno uz sva udruženja tu je i naš prevoznik koji je sa nama i naša podrška od samog osnivanja Udruženja Jakup-Turs, Ervin Jakupović. I ReprezenT nas prati od našeg početka rada te se svima zahvaljujem a posebno našem gradonačelniku Arminu Halitoviću što nam je  svake pa i ove godine podrška, kazala je, između ostaloga Suada Hadžipašić, predsjednica Udruženja žena „Miris dunja“ iz Pištalina.

O Pištalinama iz kojih dolaze članice Udruženja žena „Miris dunja“ ova Redakcija je dosta toga objavila, ali će ipak još jedan puta ponoviti da se ova Mjesna zajednica nalazi na pola puta od Bosanske Krupe ili isto toliko od Cazina, a kojem organizacijski pripada džemat Pištaline. Stoga mještani u zbilji kažu kako podjednako pripadaju gradovima Bosanske Krupa i Cazin.

Za ovu bosanskokrupsku Mjesnu zajednicu, ne bez razloga, kažu da je posebna. Ne samo zbog imena, već i napretka, ali i uređenosti cijelog područja. Zahvaljujući upravo tome i osnovanom Udruženju žena „Miris dunja“ ovdje pronalaze način kako da od zaborava otrgnu što više onoga čega se njihove članice još sjećaju, a mlade posebno okupljaju kroz Folklornu sekciju „Behar“ koja je i otvorila ovu svečanost sa svoje dvije koreografije.

Ovogodišnje četvrto druženje bilo je dobro organizirano a tradicionalni zabavljač do sada Ramo sa svojim bendom bio je u dobroj formi. U toku programa bila je organizirana neizbježna tombola, svečarska i rođendanska torta te su učesnicima i onima koji su podržali rad ovog Udruženja dodijeljene prigodne Zahvalnice a među kojima je bila i Redakcija ReprezenT-a.

Ovom organizacijom obilježavanja četvrte godišnjice, članice Udruženja su svojim predanim radom i dobrom organizacijom potvrdile koliko su jedinstvene, organizovane i odgovorne za stanje u svom Udruženju i lokalnoj zajednici općenito.

Redakcija ReprezenT-a je pratila prethodna obilježavanja godišnjica ovog Udruženja te u prilogu sa video reportažama podsjeća na iste. Esad ŠABANAGIĆ

Reprezent.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.