Search
Monday 28 September 2020
  • :
  • :

OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA BITKE “BREZA 94”, VELIKE POBJEDE 505. VITEŠKE BRIGADE

Centralno obilježavanje ove bitke upriličeno je na spomen obilježju na lokaciji Sip-Križ, mjestu gdje se desila bitka “Breza `94”.Fotografija Mersudin Nanić, Općinski načelnik Općine Bužim.

Obilježavanje je počelo u srijedu a nastavljeno u četvrtak promocijama knjige “Breza `94” autora Seada Jusića u Cazinu i Bosanskoj Krupi 09.09.2020. i 10.09.2020. godine. Također, nastavljeno je 12.09.2020. godine odigravanjem Šahovskog turnira, obilaskom turbeta Generala Izeta Nanića i šehida 505. viteške brigade, te centralnim obilježavanjem na samom poprištu ove bitke na spomen obilježju na lokaciji Sip-Križ gdje se i desila ova velika bitka.

 

DelegFotografija Mersudin Nanić, Općinski načelnik Općine Bužim.acije su položile cvijeće i proučile fatihe na Turbretu generala Izeta Nanića i Šehida 505. viteške brigade, a zatim u velikom broju na poprištu same bitke na lokaciji Križ-Sip prigodnim obraćanjem te historijskim časom obilježile 26. godišnjicu presudne bitke za Bužim i USK.

Nakon intoniranja himne, uvod i referat o bitci “Breza 94” prisutnima je pročitao Sead Emrić, referent za kulturu općine Bužim.

Stihove svoje nove knjige koja je trebala biti promovisana večeras recitirao je autor Nijaz ef. Hadžić.

Prisutnima se obratio u ime domaćina i organizatora, načelnik općine Bužim Mersudin Nanić, koji je dao do znanja da Bužimljanke i Bužimljani, kao i institucija općine Bužim nikad neće zaboraviti velike bitke te njihovu presudnu ulogu za opstanak Bošnjaka na ovom dijelu Bosne i Hercgovine.

O bitci je govorio i Sead Jusić, ratni komandant 505. viteške brigade, a nakon njega i ministar za pitanja boraca u Vladi USK Ermin Zulić, kao i Mirsad Selmanović, ratni načelnik štaba 5. Korupusa Armije R BiH.Fotografija Mersudin Nanić, Općinski načelnik Općine Bužim.

Bužimljani su unatoč ograničenjima u vezi sa aktualnom situacijom ipak dostojanstveno kao i ranijih godina obilježili i ovu 26. godišnjicu jedne od najvećih bitaka 505. viteške bužimske brigade.

 

macanovici.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.