Search
Wednesday 19 June 2024
  • :
  • :

Njemački Bundestag izglasao nacrt zakona kojim se omogućava dvojno državljanstvo

Njemački parlamentarci glasali su za izmjenu zakona (nacrt zakona) koji se otvara mogućnost dvojnog državljanstva širokim slojevima stanovništva. Zakonom se također smanjuje vrijeme potrebno za ispunjavanje uvjeta za naturalizaciju.

Donji dom njemačkog parlamenta, Bundestag, u petak je glasao za ublažavanje zakona o naturalizaciji i proširenje pristupa dvojnom državljanstvu. Za konačno usvajanje zakona potrebno je da ga usvoji i Gornji dom njemačkog parlamenta.

Njemačka vlada kaže da bi zakon trebao pomoći da Njemačka postane privlačnija za kvalificirane radnike na međunarodnoj razini, čime se smanjuje problem nestašice radne snage.

Socijaldemokrati kancelara Olafa Scholza, Slobodni demokrati i Zelena stranka, koji čine vladajuću koalicijsku vladu, glasali su za zakon.

Opozicioni konzervativni Kršćanski demokrati (CDU) i Kršćansko-socijalna unija (CSU) protivili su se zakonu, zajedno s krajnje desnom Alternativom za Njemačku (AfD).

Od 639 danih glasova, 382 su bila za i 234 glasa protiv, uz 23 suzdržana.

Prema novom zakonu, stranci će moći podnijeti zahtjev za njemački pasoš nakon pet umjesto osam godina u Njemačkoj. U slučajevima kada su podnositelji zahtjeva “iznimno dobro integrirani”, naturalizacija bi bila moguća nakon tri godine.

Dvojno državljanstvo obično je dopušteno samo državljanima drugih zemalja EU-a ili Švicarske, iako je dopušteno drugim imigrantima u određenim iznimnim slučajevima. Sada, ublažavanje pravila omogućuje bi direktan pristup dvojnom državljanstvu bez obzira odakle podnositelj zahtjeva dolazi.

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova rekla je da će promjena pomoći privlačenju prijeko potrebnih kvalificiranih radnika dok se zemlja bori s nedostatkom radne snage,

“Moramo držati korak u utrci za privlačenje kvalificirane radne snage. To znači da trebamo dati ponudu kvalificiranim ljudima iz cijelog svijeta, baš kao što to čine Sjedinjene Države i Kanada. Njemačko državljanstvo očito je dio toga.”, rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser uoči glasanja.

Taj potez omogućuje desetinama hiljada Turaka, uključujući treću generaciju imigranata čiji su roditelji i bake i djedovi stigli od 1950-ih do 1970-ih kao “gastarbajteri”, da postanu građani i glasači.

Dok je zakon općenito usmjeren na olakšavanje naturalizacije, vlada želi otežati ljudima koji se ne mogu sami uzdržavati ili koji ne podržavaju “slobodan, demokratski osnovni poredak u Njemačkoj”.

Djeca rođena u Njemačkoj od najmanje jednog roditelja koji pet ili više godina legalno živi u zemlji automatski će dobiti njemačko državljanstvo. Također, djeca rođena u Njemačkoj čiji su roditelji strani državljani neće morati kao do sada do 23. godine odlučiti da li će uzeti pasoš Njemačke ili zemlje roditelja.

Blok CDU-CSU usprotivio se novim pravilima, zahtijevajući izmjene kako bi se “očuvala vrijednost njemačkog državljanstva”.

Oni traže strožiji stav prema imigraciji kako bi zaustavili uspon krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD), koja je doživjela skok u anketama.

Vlada je sama obećala strožiji stav prema određenim vrstama imigracije, obećavajući brže deportacije ilegalnih imigranata i neuspjelih tražitelja azila. Njemačka će ubrzati deportaciju odbijenih tražitelja azila

Bundestag je u četvrtak navečer usvojio prijedlog zakona o produženju pritvora kako bi se spriječilo da deportacije ne propadnu u zadnji čas. To uključuje produljenje zakonskog maksimalnog trajanja pritvora do deportacije s 10 dana na 28 dana.

izvor

Deutsche Welle
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.