Search
Monday 24 June 2024
  • :
  • :

NJEMAČKA: Svečano otvorena Bijela džamija u Wittenu (VIDEO)

NJEMAČKA: Svečano otvorena Bijela džamija u Wittenu (VIDEO)

Danas je uz prisustvo Reisu – l – uleme Islamske zajednice BiH dr. Husein ef. Kavazović te uglednih ličnosti iz političkih i vjerskih krugova Njemačke i BiH svečano otvorena Bijela džamija u Wittenu. Otvorenje je obilježeno svečanim programom gdje su se pored Reisu – l – ulema IZ BiH obratili predstavnici crkve i predstavnici općine Ennepe-Ruhr-Kreis i muftija IZBNJ Pašo ef Fetić . Nastupili su i učači i horovi  ilahija iz BiH.

Reisu – l – ulema Islamske zajednice BiH dr. Husein ef. Kavazović u zvaničnoj posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka Njemačke iskoristio je priliku za susrete s uglednim Bošnjacima iz naše zemlje posjetio  Islamski centar u Mainzu. Reis Kavazović je prisustvovao i otvaranju novih džamija u Mülheim an der Ruhr i Wittenu, a bit će gost i njemačkih vladinih institucija.

 

Džamiju su gradili uglavnom bošnjaci iz Wittena i okoline. Izgradnja je trajala oko 3 godine. Džamija ima i minaret što je rijetkost u zapadno evropskim zemljama.

Džemat Witten je osnovan 1992 godine u vrijeme agresije na našu domovinu u vihoru rata kada su u ovom gradu bježeći ispred četničke kame i pokolja spas našli mnogi naši bošnjaci. Oni koji su dolazili u ratu, mislili su samo da se belaja i strahota sačuvaju i da će i to brzo proći i da će se nazad kući vratiti.

U tom čekanju na povratak, rodila se ideja među nekoliko čestitih vjernika da ovdje baš u Wittenu pokrenu inicijativu osnivanja aktivnog džemata. Na čelu te ideje stajao je Ismet ef. Bečić koji je svoj ramazan 92` proveo u ovom džematu.

Osporavanja od strane desno ekstremističke stranke Pro NRW.

Gradnja džamije u Wittenu je osporavana od strane lokalnih desničara. U oktobru 2013. uz tipičnu antiislamsko raspoloženje i ikonografiju prekriženih simbola džamije održane su demonstracije protiv izgradnje džamije Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Na drugoj strani se, među onima koji osuđuju ovakve poteze desničara i nacionalista, okupilo oko 250 građana Wittena. Zvižducima i uzvicima protiv nacista građani su nadjačavali obraćanje predstavnika Pro NRW-a. Sve je to prošlost, istrajnost džematlija je pobijedila.

(Cazin.NET)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.