Search
Sunday 29 November 2020
  • :
  • :

Nema više karantina u BiH samo kućna izolacija

 

U Federaciji Bosne i Hercegovine ukinut će se policijski sat i karantin, potvrđeno je iz Federalnog štaba Civilne zaštite.

Krizni štab Federacije BiH od jutros zasjeda, a do sada su ukinute ili ublažene četiri mjere. - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Prva mjera koja je ublažena jeste zabrana kretanja osobama starijim od 65 godina i mlađima od 18 godina.

– Prema toj odredbi, osobe starije od 65 godina imale bi mogućnost da ponedjeljkom, srijedom i petkom izađu, da borave vani od 9 do 13 sati, dok bi mlađi od 18 godina to pravo ostvarivali utorkom, četvrtkom i subotom u periodu od 14 do 20 sati – izjavio je danas pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

Osobe koje ulaze u BiH, sada će automatski ići u kućnu izolaciju - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Osobe koje ulaze u BiH, sada će automatski ići u kućnu izolacijuFOTO: ARHIV

Federalni štab civilne zaštite donio je naredbu o ukidanju policijskog sata u FBiH, potvrdio je član Federalnog štaba civilne zaštite i zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman.

I ova odluka stupa na snagu već danas.

Donesena je i odluka o ukidanju obaveznog karantina u trajanju od 14 dana.

Nova naredba podrazumijeva da će osobe koje ulaze u BiH, sada automatski ići u kućnu izolaciju, a policija će biti nadležna da redovno obilazi takve osobe. 

I osobe koje se trenutno nalaze u organiziranim karantinima, bit će puštene kući, gdje će, u skladu sa propisima, boraviti u izolaciji koliko je propisano.

Sjednica je još u toku, ali kako saznajemo biće donešena odluka da se ukine karantin za bh. državljane koji dolaze iz inostranstva.

Ovaj prijedlog je Federalnom štabu uputio Nezavisni blok, nakon oštre reakcije koju je predsjednik ove stranke, Senad Šepić imao, zbog tretiranja ljudi u izolatorijima i načinima organizacije karantina. Kako sazajemo, njegov prijedlog, da svi građani koji budu dolazili u Bosnu i Hercegovinu iz inozemstva, budu testirani na granici i idu u kućnu samoizolaciju je prihvaćen.

Karantina više neće biti, a odluka će biti uskoro potpisana.

Avaz.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.