Search
Monday 24 June 2024
  • :
  • :

Ovo je najviši grad na svijetu a u njemu vlada anarhija

Visoko u peruanskim Andama, nalazi se stari rudarski kamp zlata koji je tokom godina dobio status grada. ž

Danas u planinskom gradu La Rinconada, na 5 kilometara nadmorske visine, živi preko 30.000 ljudi.

Sa visinom od 5.100 metara, na kojoj se grad La Rinconada nalazi, postao je grad/naselje, koji se nalazi na najvišoj (nadmorskoj) visini na svijetu tj. najviši grad na svijetu. Na 5.100 metara nadmorske visine, vremenske prilike u ovom gradu su slične kao na zapadnoj obali Grenlanda, iako se nalazi na samo 14 stepeni od ekvatora.

U najvišem gradu na svijetu, La Rinconadi, ljeta su mokra a zime suhe, dani hladni, a noći su izuzetno hladne. Prosječna godišnja temperatura u La Rinconadi iznosi samo 1,2 stepena Celzijusa. U stvarnosti La Rinconada je više naselje nego grad. Ovo mjesto nema puteva, bez vodovoda je kao i sistem za odlaganje otpadnih voda. 

Kuće su izrađene od lima bez izolacije.

Svi ljudi rade u rudnicima, a žene prodaju robu, zlato za zlato u odbačenim rudaskim stijenama ili zarađuju od prostitucije. Rudari ručno izvlače zlato pomoću žive, druge najbogatije stvari koje se nalazi ovdje. Uprkos zlatu, La Rinconada  je vjerovatno najsiromašniji i najzagađeniji grad na svijetu jer je okolina grada izuzetno zagađena zbog rudarstva.

Za razliku od drugih rudarskih gradova, La Rinconada nije u vlasništvu ni jedne firme.

Naprotiv, gotovo cijelo rudarsko kopanje koje se radi ovde je neformalno – ilegalno. Nema administracije i nema zakona. Ništa ne ide u razvoj grada, a većina zlata koja dolazi iz “utrobe” planine ide direktno na crno tržište. Još jedna zanimljivost vezana za ovaj grad je ta da rudarska frima, “Corporación Ananea”, ne plaća svoje radnike. Umjesto toga, oni djeluju pod arhaičnim radnim sistemom zvanim “cachoreo”. 

Pod tim sistemom, zaposleni rade trideset dana bez plate, a trideset i prvog im je dozvoljeno uzeti onoliko ruda koliko mogu nositi na svojim umornim ramenima.

Tako da ne možete znati koliko zlata može sadržavati stijena koju vi uzmete, ponekad se desi i da stijena sadrži veoma malo zlata. Uprkos bizarnom sistemu plaćanja radnika od 2001. do 2009. godine, stanovništvo La Rinconade se udvostručilo.

MM
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.