Search
Wednesday 19 June 2024
  • :
  • :

Muslimani u Bosni i Hercegovini klanjali prvi teravih-namaz

Muslimani u Bosni i Hercegovini, kao i u ostalim balkanskim zemljama, večeras su klanjali prvi teravih-namaz ovogodišnjeg mjeseca ramazana, javlja Anadolu Agency (AA).

Veliki broj vjernika prisustvovao je prvom ovogodišnjem teravih-namazu u Gazi Husrev Begovoj džamiji u Sarajevu.

Prvom teravih-namazu je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović koji se kratko obratio prisutnim vjernicima.

“Želim vam još jednom čestitati mubarek mjesec ramazan. Ovo je mjesec zaista velike naše nade, temelj naše duhovnosti. Želim ukazati na tri važne stvari u ovom mjesecu. To je prije svega post, temelj naše vjere. Svi oni koji mogu postiti, svi koji su zdravi, treba da izvrše ovaj temelj i uvjet islama. I da Kur'an unesemo što više u naše živote, da ga što više čitamo. Ne samo arapski tekst Kur'ana nego i prijevod. Razmišljajte o ajetima Kur'ana, o Božijim znakovima. I sljedeće je noć koja je bolja od 1.000 mjeseci. Ta tri znaka kojima je Allah dž.š. počastio ovaj mjesec, dakle nas. Ovo je vaš mjesec, naš mjesec. Budite odani i posvećeni u ovom mjesecu i nastojte učiniti što više dobra. Prirodno, ne usiljeno, ibadet činite u mjesecu ramazanu. Kad su u pitanju ibadeti, budite u njima ustrajni”, rekao je Kavazović okupljenima.

Prethodno je pucnjem iz topa sa sarajevske Žute tabije, tačno u 20:22 sati, označen početak svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

Uprava za vjerske poslove ranije je saopćila da u petak 26. maja 2017. godine nastupa mubarek mjesec ramazan, dok je prvi dan posta u subotu 27. maja 2017. godine.

U islamskom kalendaru mjesec ramazan je najodabraniji mjesec u godini, u kojem se djela višetruko vrednuju i nagrađuju, vrijeme posta, pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur'ana.

To je mjesec početka objave Kur'ana, blagoslovljenih dana i noći, bitke na Bedru, oslobođenja Mekke i Lejletu-l-kadra.

Mjesec u kojem se desilo povezivanje Neba i Zemlje, duhovnog sa materijalnim. To je mjesec spoznaje, duhovnog i intelektualnog uzdizanja čovjeka-muslimana.

Uprava za vjerske poslove svim muslimanima je čestitala nastupajući mubarek mjesec, sa dovom Uzvišenom Gospodaru da svim muslimanima pomogne da nastupajuće mubarek dane isposte u zdravlju, rahatluku, porodičnom i džematskom miru i sigurnosti, nadajući se Allahovoj milosti, oprostu i nagradi.

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.