Search
Tuesday 4 October 2022
  • :
  • :

Mujo sa Drine i Aziz aga sa Save zavolili herojski narod i krajišnike

Završnoj manifestaciji “Slobodarskih dana viteškog grada Bužima” prisustvovali su Aziz aga Šehović iz Brčkog i Mujo Muminović hadžija iz Konjević Polja. Mujo Muminović hadžija na svom konju “Biseru” a Aziz aga Šehović na svom konju Baronu. Oni su bili obučeni u tradicionalnoj narodnoj nošnji, te time se zahvalili svima onima koji su ih u Bužimu dočekali. Sa 5 najmoćniji konja Balkana konj po imenu Biser sa Drine i Baron sa Save, kroz centar Bužima su hodili.

Mi smo krenuli poslije pola noći i stigli u ranu zoru u Bužim. Zahvaljujući našem domaćinu Aganu Elkaseviću on nam je obezbjedio cijeli dnevni smještaj za konje kod dobrog domaćina, gdje su naši konju imali sjeno, zob, a za nas ručak i ostalo – govori nam za naš portal Aziz aga Šehović iz Brčkog.Opis nije dostupan.

Srce mi je veliko kao cijela naša Bosna i Hercegovina. Evo danas i ja dođoh u vaš lijepi Bužim. Sve se gledam mnogi me poznaju, zovu me na kahvu, slikaju se samnom i sa mojim ahbabom Azizom Šehovićem iz Brčkog. Prošli smo i defile kroz Bužim i vratili smo se do bine, gdje je puno građana pozdravilo našu konjicu aplazum i dobro nam došli Brčaci i Mujo hadžija.

A ja sam se obratio svojim dragim krajišnicima – “Moj narode, vi ste herojski narod da su četnici probili sve linije i ušli u Bužim prošli bi kao i mi u Srebrenici , a zahvaljujući našem i vašem heroju Izetu Naniću, našem generalu uspjeli ste opstati na svojoj rodnoj grudi” i tada su me emocije obuzele i suze su mi niz lice krenule” govori nam naš Mujo Muminović hadžija iz Konjević Polja. Ovo je naša druga posjeta Viteškom gradu Bužimu, i mi smo danas ponosni na vas i sve ostale krajišnike. Moram kazati da je naš najbolji ahabab iz Krajine Hasan Keranović, on nas je povezao sa ostatkom cijele lijepe Krajine. Bili smo i njegovi musafiri u Bujrum kući u Ponjevićima, nadomak grada Cazina.Opis nije dostupan.

Ja slobodno mogu kazati da je naš ahbab Hasan Keranović najveća “karika” koja nas veže i da upoznamo i ostale dijelove lijepe Krajine – govori nam za naš portal Aziz aga Šehović. Postoji nešto sudbinsko u vezama običnih ljudi, različitih zanimanja, pa tako i ja sam sagradio jedan veliki čvrsti most prijateljstva sa mojim ahbabom Azizom Šehovićem iz Brčkog.

Aziz je rodom iz Brčkog, koji je radio u Minhenu, i pomagao je velikom broju ljudi svih nacionalnosti da se tu, u Njemačkoj, snađu, zaposle… Bio sam par puta musafir kod Aziza u Brčkom, a nedavno je on bio i moj musafir prvi put u posjeti mom Gradu Cazinu i mojoj Bujrum u Ponjevićima. Već sam o njemu dosta toga znao jer su i mediji odpratili mnoge od aktivnosti i uspješnih poduhvata ovog neobičnog čovjeka.Opis nije dostupan.

Da, takav je moj ahbab Aziz Šehović, koji ima iza svojih leđa mnogo lijepih i uspješnih projekata. O Azizu bih mogao satima i satima pričati, o svim njegovim akcijama, angažovanju da se očuva duh narodnog bića, ali sam htio da podvučem ono čime je meni pomogao da i sam dam veliki doprinos očuvanja tradicionalnih vrijednosti drage nam naše Bosne i Hercegovine. Želja moja i mog ahbaba, jeste da očuvamo tradiciju i da budemo začetnici nečega lijepog – nečega što je nekad bilo. Kazao je za naš portal veliki baštinar tradicije Hasan Keranović iz Ponjevića. Aziz aga Šehović i Mujo Muminović hadžija posjetili su Turbe generala Izeta Nanića i svih poginulih pripadnika 505-te Viteške brigade, gdje je u tišini odata dužna počast vitezovima i njihovom komandantu Izetu Naniću, te položeno cvijeće i proučena Fatiha.

macanovici.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.