Search
Tuesday 7 July 2020
  • :
  • :

MIRSAD JAROVIĆ: USKORO NASTUPI, BORBA ZA ZDRAVLJE, MUZIČKI NOVITETI

Mirsad Jarović krajem ove godine, tačnije početkom naredne, obilježava 40 godina estradne karijere. Kroz svo to vrijeme, kaže pjevač, izdešavalo se sve i svašta, bilo je lijepih momenata, turneja, velikih koncerata, druženja, upoznavanja muzičkih veličina i druženja sa istim. Bilo je to, dodaje, neko drugo vrijeme. Vrijeme pravih vrijednosti – možemo zaključiti.Fotografija Zorana Kisića.

Jarović je rođen u Sarajevu, dječačke snove gradio je na fudbalskom stadionu, igrao je za sarajevskog Želju, a kasnije beogradski OFK. Muzika mu je, priznaje, u to vrijeme, bila nekako u drugom planu, ali je zbog povreda na terenu bio prisiljen da napusti fudbal u kojem su mu predviđali blistavu karijeru.

-Fudbal sam morao napustiti zbog više kritičnih povreda, a operacije sam želio izbjeći po svaku cijenu. Bio je to razlog što sam se povukao i prešao u svijet estrade ne kajući se nijednog momenta zbog toga – kaže Jarović koji je u vrlo kratkom roku snimio svoju prvu singlicu “Harmoniko sviraj”, a odmah nakon toga, po susretu sa legendarnim parom Marijom i Raletom Ćajićem, 1980. godine snima svoju prvu veliku LP ploču, a nakon toga narednu i tako je, veli Mirsad, sve krenulo. Nešto prije toga položio je i prošao čuvenu audiciju, za Radio Sarajevo snimio više arhivskih snimaka…Fotografija Zorana Kisića.

-Imao sam sreću da u Beogradu upoznam Mariju i Raleta Ćajića, velike autore, kao i Mišu Markovića, te Radojku Živković sa kojom sam sarađivao oko dvije godine. Mnogo mi je pomogla u tom profesionalnom smislu, savjetima, uputama – prisjeća se naš sagovornik Jarović koji je nesrećnih devedesetih objavio nekoliko ploča, dobio više priznanja i nagrada, uzeo učešće na više jugoslovenskih festivala…Fotografija Zorana Kisića.

-Početkom devedesetih, kada sam bio na vrhuncu u smislu karijere, broja nastupa, zajedničkih koncerata, nominacije za najveći hit 1992. godine, kao i pjevača iste godine, raspad domovine je prekinuo sve to. Nakon izvjesnog vremena našao sam se u Evropi, a potom u Americi gdje sam ostao nepunih dvadeset godina. I pored svega toga – estradu nisam zapostavljao: snimao sam, nastupao po našim klubovima, održavao solističke koncerte manjeg obima, radio novogodišnje nastupe, dobrim dijelom, bez obzira na daljinu, dolazio sam i na muzičke manifestacije koje su se održavala u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Bila su to isključivo revijala gostovanja na festivalima i sličnim manifestacijama kao što su folk parade itd – priča Jarović koji je u to vrijeme objavio jedan album za bijeljinski Renome a nešto kasnije i za sarajevski Hajat, kao i jednu kompilaciju starih hitova.Fotografija Mirsada Jarovica Misse.

-Od 2010. godine više sam nego aktivan, a dolazio sam na festivale u Bijeljinu, Veliku Kladušu, Beograd, Cetinje…U tom periodu objavio sam par albuma, bilo je i singlova, a planovi na tom polju još nisu zaključeni. Svakako će biti noviteta – otkriva Jarović koji se prije nekoliko godina vratio iz Amerike u rodno Sarajevo sa idejom da pokrene vlastitu muzičku produkciju, eventualno televiziju, ali i jedno okupljalište “stare sarajevske raje” u vidu restorana.Fotografija Mirsada Jarovica Misse.

-Planovi su bili veliki, mnogi su me opimnjali da to ne radim jer Sarajevo i društvo, sistem uopšte, nisu ono što sam ja poznavao, što je bilo nekada., da su to sada sasvim druge okolnosti, drugi svijet, način življenja…Nisam ih poslušao, tako da sam uz bezrezevrnu podršku mog prijatelja Fuada Zaganorija ušao u cijelu priču, osnovao firmu, otvorio kafe-restoran Libra u samom centru grada…Ali, nije išlo – priznaje Jarović koji je malo kasnije lokal zatvorio i okrenuo se drugim poslovima, pokušavajući da razvije prevozničku liniju ljudi i robe, ali ni to nije išlo, da bi krunu problema povratkom u Sarajevo došli zdravstveni problemi oko kičme i desnog kuka.Fotografija Mirsada Jarovica Misse.

-Sve to što se izdešavalo bukavalno me uništilo, finansijski prije svega. Očekujem operaciju kuka naredne godine, a to zahtijeva određena finsansijska sredstva, zbog čega sam odlučio da umjesto humanitarne pomoći vlastitim radom obezbijedim sredstva za istu. Naime, od novembra počinjem sa nastupima širom bivše Juge sa jednim vrlo interesantnim konceptom: druženje uz pravu muziku, od Baha do sevdaha. Uveliko pripremam svoj repertoar koji će imati oko hiljadu pjesama, a gdje će se naći samo one najbolje pjesme, kako moje tako i velikana kao što su Safet Isović, Toma Zdravković, Bora Spuzić Kvaka i drugi.Fotografija Mirsada Jarovica Misse.

-Uvjeren sam da će to biti nešto novo i zanimljivo, prije svega kvalitetno, gdje će i publika moći da bira pjesme iz reportoara i tako aktivno učestvuje u kreiranju druženja i sadržaja večeri. Ono što je bitno naglasiti, ulaznice se neće naplaćivati, već će to biti u formi, da tako kažem, prilog po vlastitom nahođenju i mogućnostima. Publici će to svakako biti olakšavajuća okolnost, niko ih neće uslovljavati ulaznicom, a ostavit će onoliko koliko budu mogli, što će meni svakako biti jako značajno i na raspolaganju za predstojeću operaciju – otkriva Jarović i dodaje da su takvo razmišljanje podržali mnogi njegovi prijatelji, kako u Sarajevu tako i Beogradu.Fotografija Mirsada Jarovica Misse.

-Dule Mileusnić Crni, poznati bokser iz Beograda, odmah je podržao moju ideju za ovom vrstom aktivacije na polju muzike, tako da neće biti problema da se neki od takvih nastupa održe upravo u Beogradu na više lokacija, tj u više lokala, kao i u Sarajevu, a kasnije i drugim gradovima širom bivše Juge. Tu imam podršku i mog kumceta Mirka Ćajića, ali i drugih prijatelja. O svemu tome biće više informacija i na mojoj FB stranici i Fejsbuk profilu naravno – zaključuje Jarović na temu ponovnog aktiviranja na estradi. Po pitanju aktivnosti u Udruženju Safet Isović u Sarajevu, on kaže da je i tu jako aktivan i da svim srcem podržava tu priču na čelu sa predsjednicom udruženja Bahrijom Hadžialić.Fotografija Mirsada Jarovica Misse.

-Od samog osnivanja ja sam bio za to Udruženje svim srcem, jer velikani, kao što je Isović, zaslužuju da imaju jedno ovako društvo koje će njegovati i čuvati od zaborava sve ono što je zaista vrijedno, a to je u svijetu sevdaha neupitno.

-Imali smo nekoliko koncerata, udruženje je dobilo podršku grada, a uskoro slijede novi koncerti i aktivnosti kao što je uređenje i otvaranje Parka velikana sa malim sebiljom za nastupe, a u kojem će se naći ploče i obilježja za sve, tačnije svi koji su učinili nešto značajno za sevdah i doprinijeli istom, kao što su Zaim, Zehra, Jozo, Radojka i mnogi drugi velikani, a nije ih malo, to je jedna cijela plejada vrsnih umjetnika koji to zaslužuju – zaključuje Jarović. (Z. K.)

 

 

 

macanovici.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.