Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

MIAMI: IZRUČEN SRPSKI RATNI ZLOČINAC SRĐAN BILIĆ OPTUŽEN ZA GENOCID U SREBRENICI

Amerika izručila Srbiji ratnog zločinca Srđana Bilića odgovornog za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995., koji je počinjen u vrijeme srpsko-crnogorske agresije na Bosnu i Hercegovinu. Srpski ratni zločinac je u Beograd prebačen sa Internacionalog aerodroma Miami.

Američki agenti za imigraciju i carinski službenici predate su vlastima u Srbiji ratnog zločinca 44-godišnjeg Srđana Bilića, koji će se u svojoj rodnoj Srbiji suočiti sa optužbama za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, Bosna i Hercegovina.

ICE kaže, Bilić je bio pripadnik brigade u Bratuncu, srpske vojske koja je počinila genocid koji je počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine kada su 8.372 muškaraca i dječaka pogubljeni, a 30.000 žena i djeca su protjerani s tog područja. Čitav taj prostor istočne Bosne na kojem su Bošnjaci bili apsolutna većina potpuno je etnički očišćen.

Međunarodni krivični sud 2001. godine je presudio da je u Srebrenici počinjen genocid.

Na vijest o deportaciji ratnog zločinca Bilića, javio nam se jedan čitatelj Bošnjaci.Net, tvrdeći da više radnih zločinaca iz Prve drinske brigade koji su počinili genocid nad Bošnjacima u gradovima Višegrad, Foča, Goražde, Zvornik, … i koji su istrijebili Podrinje od Bošnjaka, da se okupljaju u srpskom četničkom klubu i SPC u Los Vegasu. Bošnjaci koji žive u tome dijelu SAD moraju biti aktivniji i da zahtjevaju od vlasti u tome gradu da po hitnom postupku uhpase sve ratne zločince.

Bošnjačke institucije na području SAD i Kanade trebaju pojačati svoje aktivnosti u otkrivanju i prijavljivanju ratnih zločinaca koji se na ovom kontinentu prikrivaju i koji su ozbiljna opasnost za mir u Americi i Kanadi.

mm

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.