Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA – IZUZETNA BITNOST SESTARA I TEHNIČARA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

 

Prikaz slikovne datoteke dansestrinstva.jpg

12.maj u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara. Cilj obilježavanja ovog dana jeste ukazati na važnost ove profesije, njihovu predanost pacijentima i poslu, ali i položaj u kojem se nalaze danas u Bosni i Hercegovini.
Tog je datuma rođena začetnica modernog sestrinstva – Florence Nightingale, koja je svoj život posvetila zdravstvenom osvješćivanju, posebno važnosti higijene u zdravstvu. Ona je polovinom 19.stoljeća, smatrajući da su medicinske sestre neizostavan oslonac u zdravstvu i da se trebaju školovati i profesionalno baviti s tim poslom, inicirala ulazak profesionalnog obrazovanja žena u zdravstvenu njegu bolesnika.
Između ostalog, davne 1860.godine ustanovila je i školu za medicinske sestre. Na taj način je pridonijela ugledu tadašnjih bolničarki. U toj školi stasali su naraštaji medicinskih sestara, koje su ubrzo postale visoko cijenjenje i tražene po svijetu. Od tada, njega bolesnika postaje nauka, a sestrinstvo profesija.


Sestrinstvo je jedinstven poziv koji traži ono najljepše u ljudskom biću, a to je čovječnost i predanost pozivu koji nije ni dobro plaćen, ni statusno visok. Medicinska sestra, danas, osim posjedovanja stručnog znanja i vještina mora biti emocionalno zrela i stabilna osoba kako bi mogla razumjeti i nositi se s ljudskim patnjama, hitnim stanjima, zdravstvenim problemima i etičkim dilemama. Ona treba biti kadra razumjeti pacijentove osjećaje i ponašanje u određenoj situaciji, biti spremna prihvatiti odgovornost, raditi samostalno i timski.
Jedinstvena uloga medicinske sestre je pomagati pojedincu, bolesnom ili zdravom u obavljanju aktivnosti koje pridonose zdravlju ili oporavku (ili mirnoj smrti), a koje bi pojedinac obavljao samostalno kako bi imao potrebnu snagu, volju ili znanje.
Uloga medicinskih sestara je također važna u rješavanju javno zdravstvenih problema. One pružaju sigurne, visoko kvalitetne, djelotvorne i efikasne zdravstvene usluge. Između ostalog, imaju i važnu ulogu u radu sa pacijentom. Medicinske sestre inače čine najveću grupu zdravstvenih radnika u svim zemljama i oni su u sredini sigurne dostave visokokvalitetnih, efektivnih i efikasnih zdravstvenih usluga.
A povodom obilježavanja 12.maja, Međunarodnog dana sestrinstva, Komora medicinskih sestara – tehničara Unsko-sanskog kantona organizira Stručni simpozij medicinskih sestara – tehničara USK-a. Simpozij će biti održan danas, 12.maja u ZU “Dom zdravlja Bosanska Krupa” u Bosanskoj Krupi.
Kada je u pitanju položaj medicinskih sestara – tehničara u Unsko-sanskom kantonu, on nije baš na zavidnom nivou. Mišljenja su to medicinskih sestara i tehničara, ali pripravnika-volontera sa kojima smo razgovarali.
Najveći razlozi ovakvog stanja su, kako kažu, otežani uslovi rada, sve učestaliji pritisak na poslu, stvaranje novih službi u kojima se ne odrađuje onoliko posla koliko bi trebalo…
U posljednje vrijeme, primjetna je i hiperprodukcija medicinskog kadra u našoj zemlji. Razlog je to i sve većeg odlaska medicinskih sestara i tehničara iz BiH. Ono što je zabrinjavajuće je to da odlaze i zaposleni medicinski radnici.
“Žalosno je što većina mladih i sposobnih kadrova odlazi van BiH, ali sa druge strane za njih je to dobro. Tamo imaju radno mjesto koje ih čeka, što ovdje nemaju.” – priča nam Remza Murić, diplomirana medicinska sestra iz ZU “Dom zdravlja Velika Kladuša”.
Na ovu izjavu nadovezuje se i pripravnik – volonter iz ZU “Dom zdravlja Bihać”, Dženan. Njegovo mišljenje o sve učestlijem odlasku mladih kadrova iz BiH donosimo ispod:
“Medicinski tehničari su u jako lošem položaju, osoblja je sve manje, a posla sve više. A što se odlaska mladih iz BiH tiče, apsolutno podržavam i ko god može, neka ide. Gdje god da odu, imat će bolje uslove za rad i bit će više cijenjeni. I nadovezao bih se još na prvu rečenicu. Smatram da se mnogo novca ulaže u nepotrebne stvari. Bilo bi u redu da se pruži prilika da svi koji završe školu mogu volontirati na normalan način i barem bi bilo u redu kada bi za volonterski rad imali barem plaćen topli obrok. Ovako nemamo ništa.”
Zekija Mujagić, pripravnica-volonterka u ZU Dom zdravlja Velika Kladuša dodaje: “Nisam zaposlena, radim kao pripravnica i svakodnevno se susrećem s ljudima koji jesu zaposleni u tom kadru. Imam priliku vidjeti koliko odgovornosti oni snose, a isto tako i naklonost koju zaslužuju, a ne dobiju baš od nikoga. Njihova prava su nula bodova, plaće su nula bodova. E, baš to je razlog zašto nećemo biti zaposleni u toj struci – bar ne u Bosni.”
Svoje mišljenje sa nama je podijelio i diplomirani medicinski tehničar, Damir iz ZU “Dom zdravlja Bosanska Krupa”.
“Položaj sestara i tehničara nije baš na zavidnom nivou, ali evo sa svog stanovišta, mogu reći da kod nas nije zabilježen primjetan rast odlaska zaposlenika iz našeg Doma zdravlja. Proteklih godina otišlo je nekoliko sestara i tehničara, ali iz privatnih razloga. Ipak, vlada velika nezaposlenost u cijeloj državi, tako da je opravdan odlazak mladih trbuhom za kruhom.”
Obilježavanje ovog dana aktuelno je i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine. Medicinske sestre i tenhičari širom BiH obilježavaju svoj dan nizom različitih aktivnosti u nadi da će njihov položaj jednog dana biti na zavidnijem nivou nego što je sada. Piše

PIŠE: Adis Jamak

macanovici.net

 

 

 

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.