Search
Wednesday 7 December 2022
  • :
  • :

Maloljetna djevojčica nakon energetskog pića pala u komu i dobila moždani udar

K

Ana ima 14 godina, iz Varaždina je, lijeva ruka joj je oduzeta, šepa na lijevu nogu, govori polako.

Dr Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalistkinja neurologije iz Opšte bolnice Varaždin, šokirala je nedavno javnost podatkom kako je 12-godišnja učenica doživjela moždani udar nakon konzumiranja energetskih pića.

– Nemili događaj u županiji, kada je 12-godišnja osoba doživjela moždani udar koji se direktno mogao povezati sa pretjeranom konzumacijom energetskih pića, podstakao nas je da kontaktiramo pedijatre i specijaliste školske medicine te potom sprovedemo i veliku anketu – naglasila je varaždinska doktorka.

 

Šefica varaždinske neurologije neće izričito da kaže da je upravo energetsko piće za to krivo, ali drugih uzroka nema. Ana ima 14 godina, iz Varaždina je, lijeva ruka joj je oduzeta, šepa na lijevu nogu, govori polako.

Majka je prati u školu, ima asistenta u nastavi. Poslije škole tri puta nedeljno odlazi na rehabilitaciju u Varaždinske Toplice. Krajem prošle godine pretrpjela je teški moždani udar, onako težak kakav ljekari smatraju čudom kad se preživi.

Sve se dogodilo šest dana prije prošlog Božića, 19. decembra, otkrila je Jutarnjem Anina majka Petra te ispričala kako su ljekari varaždinske hitne pomoći na dječjem igralištu spašavali život njenoj kćerki.

Šta je pokazala velika anketa koja je nakon toga sprovedena u Varaždinskoj županiji? To da čak 65 posto učenika osnovnih škola i 85 posto učenika srednjih škola u županiji konzumira energetska pića. Anketa je sprovedena u 30 osnovnih i 10 srednjih škola na uzorku od 5.300 učenika.

Uznemirujuće je da je 20 posto učenika osnovnih škola te 30 posto učenika srednjih škola imalo ozbiljnije smetnje prilikom konzumacije. Veliki broj imao je stezanje u prsima, bol u prsima, ubrzani rad srca, a nemali broj se požalio na mučninu i povraćanje.

Nije zanemariv podatak ni da je 8 posto učenika imalo smetnju zbog koje su se ozbiljno zabrinuli za svoje zdravlje. Rezultati ankete u Varaždinu su predstavljeni direktorima škola i javnosti.

 

 

 

izvor..

Crna hronika
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.