Search
Friday 19 July 2024
  • :
  • :

Mali genijalac iz Srebrenice: Sa samo 2,5 godine zna zastave 60 zemalja, sve automobile, boje…

Mali genijalac iz Srebrenice: Sa samo 2,5 godine zna zastave 60 zemalja, sve automobile, boje...

Bračni par iz Srebrenice Kadira (32) i Sead (36) bili su nemalo iznenađen kada su ih nedavno iz vrtića „Poletarac“ pozvali i obavijestili da su otkrili talent njihovog dvoipogodišnjeg sina Saida da vrlo brzo i precizno pamti razne stvari i predmete. 

Ovaj dječak zna prepoznati zastave više od 60 zemalja svijeta. Uz to, zna sve boje, a u posljednje vrijeme, kako kažu u vrtiću, počeo se interesirati za brojeve i slova. 

Njegova majka Kadira za „Avaz“ kaže da je Said veoma radoznalo dijete, stalno zapitkuje i interesira se za razne stvari i predmete. Najprije je naučio sve vrste voća i povrća.

– Kada mu kažem da mi doda neki predmet, pita kako se to zove i odmah zapamti. Pošaljem ga da mi donese bananu, jabuku, luk ili bilo koju drugu vrstu voća i povrća, on tačno odabere i donese – kaže Kadira.

U vrtiću koji ovaj dječak pohađa ističu da je Said, također, i veoma pažljiv i emotivan.

kadira-sin

S majkom Kadirom i ocem Seadom

– Kada u jaslicama čuje bebu da plače, priđe joj, tješi je i stavi joj cucu u usta. Dok smo razgledali zastave zemalja svijeta, počeo je pitati za njihove nazive. Prvo smo počeli s Njemačkom, a zatim je pamtio po tri zemlje dnevno. U posljednja dva mjeseca naučio je raspoznati zastave više od 60 zemalja. Dovoljno je da izabere jednu zastavu, upita nas kojoj zemlji ona pripada i to odmah zapamti – govori Saidova vaspitačica Jasmina Avdić.

Priznaje nam da ni ona sama ne raspoznaje baš sve zastave koje Said zna, pa je na poleđini kartica sa zastavama zapisala nazive država. I na poleđini fotografija automobila morala je ispisati njihove tačne nazive, jer Said raspoznaje i simbole svih vozila koji se proizvode u svijetu.

Roditelji ovog talentiranog dječaka ističu da je djetinjstvo vrlo bitan dio života svakog čovjeka te da na Saida ne treba vršiti pritisak i nametati mu bilo kakva očekivanja.

– Svaki roditelj sve najbolje očekuje od svog djeteta. Neka sve ide svojim tokom, bez pretjeranog forsiranja. Kao roditelji ponosni smo na njegovu inteligenciju i miroljubivost – kaže Sead Šakić.

Autor: S. SMAJLOVIĆ 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.