Search
Sunday 21 July 2024
  • :
  • :

KUD ”VRNOGRAČ”GODINAMA ČUVAJU I NJEGUJU BOGATSTVO TRADICIJE -FOTO

KUD,,VRNOGRAČ”GODINAMA ČUVAJU I NJEGUJU BOGATSTVO TRADICIJE.
Tradicija je prije svega usmena predaja znanja, vještina, načina ponašanja i običaja unutar jedne kulture ili skupine ljudi. Kulturno-umjetničko društvo “VRNOGRAČ” iz Vrnograča, koje se nalazi u općini Velika Kladuša. Osnovano je 1956. godine sa osnovnim ciljem da bi okupilo omladinu i motiviralo je za rad u kulturno- zabavnom životu. Društvo je tada okupilo i stariju populaciju koja je bila željna rada u kulturno – zabavnom životu, pa su iste godine priredili pozorišni komad sa kojim su se predstavili na pozorišnom takmičenju u Bihaću, gdje su osvojili prvu nagradu.

Poslije su slijedile i druge aktivnosti unutar KUD-a, pa su osnovane i ostale sekcije. Najaktivnija sekcija u KUD-u i prije, a i danas, folklorna sekcija koja je i postigla najveće uspjehe po kojima je društvo i poznato na kulturnoj sceni Bosne i Hercegovine. Predsjednik pomenutog KUD-a je gospodin Mensur Sarajlija, a Koreografkinja KUD-a gospođica Asima Sefić. Mnoge uspješne nastupe smo zabilježili kako širom naše domovine Bosne i Hercegovine, tako i van naših granica. Ponosno možemo spomenti da je naše društvo nastupalo u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, kao i u dalekoj Turskoj. Naše društvo je 2011 godine bilo domaćin Međunarodnog festivala folklora i domaćini “Krajiške sofre “POGLEDAJTE NEKE FOTOGRAFIJE,,,,. Krajiška nošnja koje su mlade nosile iz izvorne koreografije Kina. Autor fotografije: Nedžib Vučelj.

Osim stilizovanih koreografija, njegujemo i stare izvorne koreografije “Trlje” i “Kinu”. Dvije godine za redom 2015. i 2016. naše društvo je predstavljalo našu domovinu Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom festivalu folklora u gradu Biga, R. Turska. Moram spomenuti, da je naš KUD “Vrnograč” 2016. godine u mjesecu novembru obilježio 60 godina postojanja. Društvo trenutno broji sa 30 aktivih članova.
Naše društvo i dalje će raditi na promociji naše tradicije, običaja i kulturne baštine, koje su nam naši preci u amanet ostavili. Želimo je sačuvati da nam ne tone u tihi zaborav.
Sugovornik za izjavu koreografkinja gospođica Asima Sefić

Autor: Hasan Keranović
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.