Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

KRENI, SVRATI, POĐI, A BOME U CAZIN DOĐI

Cazin je naselje i središte istoimene općine u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Na križanju puteva koji vode od Bihaća prema Velikoj Kladuši, susjednoj Hrvatskoj i dalje prema zapadnoj Evropi, zatim preko Tržačkih Raštela prema Jadranskom moru, te jugozapadno preko Bosanske Krupe prema Banjoj Luci i Tuzli.

– Teritorija općine Cazin zahvata 353.6 KM u kojoj živi oko 69.411 stanovnika. Općina Cazin se sastoji od 23 mjesne zajednice sa 54 naseljenih mjesta.
Prevladava niskobrdoviti reljef između 200 i 400 metara nadmorske visine. Ukupne površine obradivog zemljišta iznose 21.331 hektara. Šume zauzimaju oko 25% teritorija, dok na vodotoke otpada 0, 18% površine.

Historija

Područje Cazina bilo je naseljeno još u prethistorijskom dobu. Cazin je 1522.god. posato sjedište kninske biskupije kada se spominje ne samo kao biskupski grad već i kao “Varoš”. Nekoliko decenija kasnije kninske biskupe zamjenili su Osmanlije koji su Cazin osvojili 1576. godine. Na lokalitetima Stijena, Selište, Gradina i Čungar pronađeni su ostaci kostiju, kamena, gline i bakra koji potiču iz prethistorijskog doba. Cazin, kao i cijela njegova šira okolina ( Bosanska krajina) obiluju najblaže rečeno, u odnosu recimo na centralnu Bosnu, jako neobičnim reljefnim nazivima ( rijeke i potoci, brda i dolovi, sela i zaseoci, gradovi i njihovi dijelovi u prostoru).

Poljoprivreda

Posebno mjesto u poljoprivredi zauzima stočarstvo u čemu prednjači proizvodnja sirovog kravijeg mlijeka. Općina Cazin je trenutačno najveći proizvođač mlijeka u Bosni i Hercegovini, gledano po općinama. Pored proizvodnje mlijeka, povrća, voća u koperantskim odnosima, kao i proizvodnja ljekovitog i industrijskog bilja, te sakupljanje gljiva i šumskih plodova ( kestena).

Turizam i ekonomija

Turizam u Cazinu je uglavnom razvijen za vrijeme proljeća, ljeta i dijela jeseni. Prisutna je Una-regata, rafting rijekom Unom od Bihaća preko općine Cazin do Bosanske Krupe. Prisutan je i kongresni turizam, kroz organizaciju raznih seminara, EKO sajmova, folklornih stvaralaštva, savjetovanja, naučnih skupova i sl. Poseban značaj razvoju turizma u općini Cazin daje srednjovjekovni Stari grad “Ostrožac” kao jedan od rijetkih dvoraca iz austrougarskog perioda sačuvanih na Balkanu. Također, tu je nekoliko srednjovjekovnih utvrda: Pećigrad, Stijena ( stari grad-tvrđava), Šturlić ( tvrđava), Stari grad Ostrožac, stara kuća u užem centru grada Hamdije Pozderca ( jugoslavenski političar), Medresa Džemaludina Čauševića…

U Cazinu mnogi turisti mogu da vide lijepi Stari grad “Otrožac”, nedaleko od samog grada Cazina. Stari grad Ostrožac, stara utvrda i zamak, pravi je dragulj među njima. Najdulje je nastanjivan, najčešće obnavljan, dotjerivan u toku svih razdoblja, jer su ga oni koji su njime gospodarili, svom ukusu i potrebama prilagođavali. Nalazi se i poznati hotel “Sedra” koji nudi smještaj za mnoge turiste. Pored samog hotela teče rijeka Una, koja tiho žubori i svakog turista oduševi sa svojom blistavom zelenom ljepotom.

Cazin je grad koji ne poznaje lijenost. Kada Krajišnik zasuče rukave, tad se nepriča o politici, već se zarađuje novac.

Autor: Hasan Keranović Macanovici.Net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.