Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

Kreće velika rasprodaja u Agrokoru: uskoro na prodaji Todorićev helikopter, jahta, auti…

racionalnije poslovanje

Makar gotovo na simboličnoj razini, u ponedjeljak u Agrokoru započinje proces rješavanja imovine koja nije nužna za poslovanje tvrtke, prodajom luksuznih jahti, helikoptera i automobila.

Nakon što je Martina Dalić, potpredsjednica Vlade, ustvrdila prije par dana kako smatra da bi Agrokor, u kontekstu kreiranja dodatne likvidnosti, trebao početi prodavati imovinu koja nije potrebna za poslovanje proizvodnih i maloprodajnih kompanija, uputili smo upit uredu izvanrednog upravitelja o tome razmatraju li mogućnost prodaje tvrtki koje nisu u tom segmentu poslovanja, kao i nekretnina i pokretnina Agrokora i njegovih tvrtki, te smo dobili odgovor koji upućuje na to da taj proces započinje prodajom pokretnina.

“U ovom trenutku izvanredna uprava Agrokora razmatra prije svega prodaju pokretnina koje nisu nužne za poslovanje Agrokora d.d. i operativnih kompanija u sustavu Agrokora. Kao prvi korak, izvanredna uprava Agrokora d.d. priprema javni poziv za prikupljanje iskaza interesa potencijalnih kupaca moguće zainteresiranih za kupnju helikoptera i jahte koji su u vlasništvu Agrokora d.d., koji će biti objavljen sljedećeg tjedna.

Također, izvanredna uprava radi na smanjivanju voznog parka Agrokora d.d. te se u kontaktu s leasing kućama rješava pitanje najluksuznijih automobila iz tog voznog parka, prije svega marki Mercedes, Range Rover i Audi, koji nisu prijeko potrebni za poslovanje kompanije”, glasi odgovor koji smo dobili od izvanredne uprave Agrokora, uz napomenu kako će se “sve prodaje provoditi u skladu sa Zakonom o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH te u skladu s jasnim pravilima koja garantiraju maksimalnu otvorenost procesa, a koja će biti objavljena na web-stranicama kompanije”.

Kao prve pokretnine za koje će se objaviti javni poziv za prikupljanje iskaza interesa potencijalnih kupaca naći će se, neslužbeno doznajemo, motorna jahta RIVA 85 OPERA, dužine 23,86 metara, s godinom proizvodnje 2006., te helikopter BELL 427 VFR, godine proizvodnje 2006.

Kada je u pitanju smanjivanje broja automobila u koncernu, radi se o više automobila modela Audi A8, Mercedesi S 600 i GLS, Range Rover, te drugih automobila, a na koncu tog procesa bi se vozni park Agrokora trebao smanjiti za 60 posto, kada svi dogovori s leasing kućama, koji su u tijeku, budu gotovi.

Neslužbeno se moglo doznati i kako će se nakon prodaje pokretnina, u dogledno vrijeme, kada se za to steknu uvjeti, krenuti u prodaju nekretnina za koje se procijeni da nisu potrebne za poslovanje koncerna i njegovih kompanija, a nakon toga i u eventualnu prodaju tvrtki koje ne pripadaju portfelju proizvodnih, prerađivačkih i maloprodajnih poduzeća. Jednako tako se može doznati kako bi se od prodaje jahte i helikoptera mogao uprihoditi prvi milijun eura od prodaje imovine, što je sukladno i zakonskim propisima o prodaji imovine Agrokora.

Naime, Zakon o postupku izvanredne uprave nad tvrtkama od sistemskog značaja (lex Agrokor), u članku 12. stavku 8 navodi kako “izvanredni povjerenik ne može bez suglasnosti vjerovničkog vijeća donijeti odluku niti poduzimati radnje s ciljem raspolaganja nekretninama dužnika, dionicama ili udjelima u ovisnim i ostalim društvima te prijenosa gospodarske cjeline, ako vrijednost prelazi 3.500.000,00 kuna”.

U tom se članku ne spominju pokretnine, pa se može zaključiti kako izvanredni povjerenik može sam donijeti odluku o prodaji pokretnina ukupno vrijednih preko 3,5 milijuna kuna. Stoga se prodaji pokretnina može pristupiti na način koji je brži u odnosu na ostalu imovinu, jer se za prodaju nekretnina i druge vrste imovine za iznos preko 3,5 milijuna kuna mora tražiti suglasnost Vijeća vjerovnika.

Doduše, može se pretpostaviti kako će Vijeće vjerovnika blagonaklono gledati na prodaju imovine koja nije “produktivna” i koja ne pridonosi produktivnosti Agrokora i njegovih tvrtki, pogotovo u situaciji kada je koncernu potrebna svaka kuna za redovito poslovanje, a kasnije, nakon postupka izvanredne uprave, i za vraćanje starih dugova i kreditnih obveza.

Ipak, jasno je kako će za prodaju skupljih i većih nekretnina i dionica tvrtki u vlasništvu Agrokora trebati mnogo više vremena, jer se radi i o potezima koji bi trebali biti sastavni dio Plana restrukturiranja, koji treba potvrditi Vijeće vjerovnika. No, za početak, iz Agrokora očito, i na simboličnoj razini, žele poslati poruku kako se kreće u racionalnije i odgovornije poslovanje u okviru koncerna.

MM

 

macanovici.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.