Search
Friday 24 May 2024
  • :
  • :

„KOMB“ građanima bespravno naplaćuje korištenje izletišta Svetinja ”(FOTO)

(FOTO) „KOMB“ građanima bespravno naplaćuje korištenje izletišta Svetinja?

Po svemu sudeći, javno komunalno preduzeće „KOMB“ d.o.o. Bužim od građana i izletnika korištenje izletišta Svetinja naplaćuje bez pravnog osnova za to.

Naime, po nalogu članova uprave javnog komunalnog preduzeća, koju čine kadrovi A-sda, naplaćivanje za korištenje ovog popularnog izletišta je bilo posebno izraženo 6. maja ove godine kada je bilo i nekoliko hiljada posjetioca, ali i poslije.

Međutim, ovakvo postupanje javnog komunalnog preduzeća je nelegalno i bespravno, jer JKP KOMB sa Općinom Bužim trenutno nema potpisan ugovor o održavanju izletišta Svetinja.

 
 
(FOTO) „KOMB“ građanima bespravno naplaćuje korištenje izletišta Svetinja?

Osim toga, više ni Općina Bužim ovakav ugovor ne može potpisati sa KOMB-om, jer je istekla desetogodišnja koncesija za ovo područje. Radi pojašnjenja, izletište Svetinja je šuma sa posebnim statusom, i njom gazduje ŠPD Unsko-sanske šume. Unsko-sanske šume su ovo područje ugovorom dale na upravljanje Općini Bužim na period od deset godina, a zatim je Općina na osnovu te koncesije potpisivala ugovor sa JKP KOMB o održavanju ovog izletišta.

Kako je koncesija istekla, i Općina ne može izletište dati na održavanje trećoj strani, postavlja se logično pitanje, kako onda JKP KOMB posjetiocima naplaćuje korištenje izletišta, kome ide novac iz takvih prihoda, u blagajnu preduzeća ili u privatne novčanike? Ako ide u blagajnu preduzeća, kako se takav prihod knjiži, pošto je bez pravnog osnova?

Kakvi god odgovori na prethodna pitanja bili, činjenica je da JKP KOMB trenutno ne može i ne smije vršiti bilo kakavu naplatu na izletištu Svetinja jer za to nema nikakvo ovlaštenje niti ugovor koji im to dozvoljava, a sve suprotno tome otvara sumnje da se vrše određene malverzacije i zloupotrebe od strane ovog preduzeća.

Općinski načelnik i predsjedavajući Vijeća nezainteresirani za stanje KOMB-a

Općinski načelnik Zikrija Duraković i predsjedavajući Općinskog vijeća Safet Ljubijankić i dalje nastavljaju svoj indolentan odnos prema stanju u JKP KOMB, samovolji i postupanjima upitne zakonitosti od strane uprave ovog preduzeća. Njih dvojicu, iako su upućeni i informisani, to sve posebno ne zanima, čime pokazuju ogromnu dozu neodgovornosti prvenstveno prema građanima općine Bužim.

Predsjedavajući Općinskog vijeća već nekoliko puta odbija da sazove tematsku sjednicu Vijeća koja bi bila posvećena stanju u JKP. Odbio je sazvati i vanrednu sjednicu koju je nedavno tražio Klub SDA vijećnika, a zbog isključenja vode školama u Bužimu.

Prijašnja praksa

U ranijem periodu dok je koncesija od USŠ bila na snazi, Općina Bužim je sa JKP KOMB (ponekad i sa MZ Čava) potpisivala ugovor o održavanju izletišta Svetinja, na osnovu koga je javno komunalno preduzeće vodilo brigu o ovom izletištu, a posjetiocima su za korištenje naplaćivani minimalni simoblični iznosi. Ovakav način rada je bio potpuno legalan, a prihodni dobiveni na ovakav način su se bilježili kao prihodi u JKP KOMB, i koristili su se prvenstveno za redovno održavanja i ostale troškove izletišta Svetinja.

(Izvor: Buziminfo.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.