Search
Friday 19 April 2024
  • :
  • :

Koalicija bez krzna BiH: Praznim kavezima protiv degradacije zakona

Koalicija bez krzna BiH: Praznim kavezima protiv degradacije zakona

Ativisti Koalicije bez krzna BiH okupljeni pod motom “Dok svaki kavez ne bude prazan” prošetali su Ferhadijom te, uz kaveze i poruke na transparentima, zatražili poštivanje važećeg Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, odnosno zabranu uzgoja životinja radi krzna od 2018. godine.

Pozvali su Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na, kako su naveli, saosjećanje i pravednu odluku na sjednici koja će biti održana 29. maja argumentovano tvrdeći da nema opravdanja ni potrebe za produženjem.

– Dobrobit životinja u uzgoju nemoguće je postići i jedino rješenje je da i BiH prati mnoge države koje su zaustavile okrutnost, kao što su nama najbliže države, Slovenija, Hrvatska, Makedonija, a od iduće godine i Srbija. Zbog toga sam danas tu – izjavila je jedna od aktivistica.

Istakla je da je grozna činjenica da je kavez koji drži u rukama “bio jedini dom stotinama činčila koje su kroz njega prošle”.

Kako je saopćeno iz Koalicije bez krzna, u BiH se osim činčila, uzgajaju i druge životinje koje dijele istu sudbinu i čekaju nužnu zakonsku zabranu njihovog iskorištavanja radi krzna.

-Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja izglasan je još 2009. godine sa izuzetno dugim prelaznim periodom te nema opravdanja da se on produži, kako zbog životinja i volje naroda, tako i zbog uzgajivača koji su već postupili prema ovoj zakonskoj odredbi i preorijentisali se na drugu djelatnost – navode iz ove koalicije.

Koalicija bez krzna BiH: Praznim kavezima protiv degradacije zakona

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.