Search
Monday 1 June 2020
  • :
  • :

Kladuščani u Turskoj na festivalu folklora i sajmu poljoprivrede

Video reportaža: Priča o Bosancima u selu Kalafat iz 2015. godine koju je pogledalo 100 hiljada posjetilaca ovog Portala, s razlogom jer je zanimljiva!

BIGA/TURSKA – U turskom gradu Biga koji je smješten u azijskom dijelu Turske u periodu između 21.6.-23.6.2019. godine održao se sajam poljoprivrede, a ujedno i festival folkora. Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji predsjednika Udruženja pčelara „Krajiška pčela“ Nisveta Mujanovića sa lokalnom zajednicom Bošnjaka na čelu sa Ergunom Erkapom čiji su preci nosili prezime Elkasović te koji živi u gradu Biga, a na poziv gradonačelnika Bige Bulenta Erdogana, prisustvovalo je 47 gostiju iz dva velikokladuška udruženja: Udruženje pčelara „Krajiška pčela“ i Udruženje žena „Mala Kladuša“.

Članovi UP „Krajiška pčela“ su imali postavljen počasni štand na sajmu u Bigi na kom su prezentirali svoje pčelarske proizvode koje je stanovništvo Bige i okruga Canakkale kao i ostalih dijelova Turske, Bugarske i ostali prisutni gosti mogli konzumirati.Povratne reakcije su i više nego pozitivne, te su uspostavljeni prvi koraci za plasman meda i ostalih proizvoda krajiških pčelara što je ujedno i bio cilj ove posjete, pored njegovanja prijateljstva Bošnjaka iz Turske i Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom štand su posjetili i najveći dužnosnici grada i okruga Bige, gradonačelnik grada Bige Bulent Erdogan, te načelnik okruga Biga Mustafa Can koji su bili izuzetno zadovoljni sa proizvodima iz srca Krajine, a koji su prije toga primili delegaciju iz Bosne i Hercegovine u svojim kabinetima.Po završetku manifestacije, gosti iz Krajine su posjetili i selo Kalafat u kome živi oko 700 Bošnjaka koji se pretežno bave poljoprivredom i to pčelarstvom, stočarstvom i povrtlarstvom. Inače, pored 700 Bošnjaka u selu Kalafat udaljenom 3 km od Bige, u samom gradu Biga živi još 300 Bošnjaka, koji su u svojim aktivnostima  za 2019. godinu, tačnije u julu mjesecu uvrstili posjetu memorijalnom centru Potočari, kao i posjetu pčelarima u Krajini koji su ovo saznanje primili sa velikom radošču i sa nestrpljenjem čekaju da ugoste prijatelje iz Turske. Esad Š.

Reprezent.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.