Na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice vlade, vladin glasnogovornik covid-19 Jelko Kacin rekao je da će ta promjena stupiti na snagu u nedjelju u 0.00, odnosno 13. rujna. Proširena su i trenutna ograničenja prikupljanja na javnim mjestima.

Kacin je objasnio da je stručna skupina pri Ministarstvu zdravstva sudjelovala u dogovorima o jedinstvenim pravilima u schengenskom području i donijela odluku da se karantenski period smanji na 10 dana, što vrijedi za sve pri prelasku granice. Skraćeni karanten stupa na snagu u nedjelju.

Vlada je također odlučila produljiti valjanost negativnih testova za novi koronavirus s 36 na 48 sati ako su provedeni u inozemstvu. Potvrdu mora izdati ustanova čiju vjerodostojnost priznaju Slovenski institut za mikrobiologiju i Nacionalni laboratorij za zdravlje i hranu.

Neće više biti vremenskih ograničenja za putovanja u epidemiološki ” opasne ” zemlje, poput pogreba i održavanja veze s užim članovima obitelji, uključujući roditelje. Uvjet će biti podnošenje negativnog testa po povratku u Sloveniju, koji nije stariji od dva dana.

Kacin je dodao da praktički nema unošenja virusa iz inozemstva. “Virus se i dalje širi cijelom Slovenijom. Glavna žarišta ostaju škole i domovi za starije osobe” , rekao je.

Rtv slo