Search
Friday 19 April 2024
  • :
  • :

Kantonalna bolnica u Bihaću pred finansijskim slomom!

 

Kantonalna bolnica u Bihaću nalazi se pred finansijskim krahom jer neprestano akumulira gubitke, koji su dostigli cifru od 14,5 miliona maraka, što je za milion više u odnosu na isti period protekle godine. Ovo je zaključeno tokom sastanka koji je ministar zdravstva USK Hazim Kapić održao s menadžmentom ove zdravstvene ustanove.

 

Direktor bolnice Smail Dervišević upozorio je kako je stanje alarmantno i da će u pitanje biti doveden njihov dalji rad ukoliko se u međuvremenu ne pronađe adekvatan način finansiranja. “Godišnji grant koji se izdvaja za naš rad iznosi dva miliona maraka i radi se o nedostatnim sredstvima s obzirom na to da samo na primanja zaposlenika otpada 1,8 miliona maraka. Ostatak sredstava ne može zadovoljiti ostale materijalne troškove i potrebe kako bi bolnica normalno funkcionirala”, istakao je Dervišević. On je podsjetio kako je u njihovom radu najveći problem veliki broj neosiguranih lica na području Unsko-sanskog kantona. Dervišević ističe kako je bolnica obavezna da zdravstvene usluge pruža svim građanima, ali da Zavod zdravstvenog osiguranja USK finansira isključivo usluge za osigurane osobe, dok troškove liječenja neosiguranih lica snosi sama bolnica. Evidencije pokazuju da na području ovog kantona od ukupnog broja stanovnika ima oko 30 posto neosiguranih lica ili oko 80.000 građana, od čega je veliki broj njih u stanju zdravstvene i socijalne potrebe.

Prema njegovim riječima, funkcionisanje bolnice je neprestano opterećeno prijetnjama dobavljača, koji traže da im se izmire dugovanja. Ministar Kapić je istakao kako su u pripremi nova zakonska rješenja o funkcionisanju Kantonalne bolnice kojima će se na bolji i kvalitetniji način regulisati rad ove najveće zdravstvene ustanove na području USK.

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.