Search
Friday 19 April 2024
  • :
  • :

Jeste li znali da na Bliskom istoku postoji džamija koju su izgradili Bošnjaci?

Da li ste znali da u gradu Cezareja, smještenom između Tel Aviva i Haife, postoji džamija koju su u 19. stoljeću izgradili Bošnjaci, koji su se tu doselili?

U spomenutom periodu su u Palestinu stigli Bošnjaci, koji su zbog bojazni nakon austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine bježali u druge krajeve Osmanskog carstva. Oni se nisu željeli odreći svoje tradicije te su je nastavili njegovati.

U Cezareji su izgradili dvije džamije, koje podsjećaju na džamije u Hercegovini. Nažalost, džamije su uništene 1948. godine prilikom stvaranja Izraela. Bošnjaci su bili primorani naći novi dom. Osvajači su ostavili munaru kao spomenik, a dio te jedne džamije danas je restoran i prodavnica.

Iako nisu svi iz istog koljena, većina doseljenika Bošnjaka je u 19. stoljeću preuzela prezime Bushnak, Bushnaq ili Bouchnak. Riječ bušnak se danas u Palestini koristi za nekog ko je lijep ili čovjeka svijetle puti.

Bošnjaci su tada komunicirali na maternjem jeziku. Mnogi autori tog doba dodali su svom imenu odrednicu Bosnavi ili Bosnali, koja signalizira njihovu vezanost za maticu Bosnu. Ipak, njihovi potomci ne komuniciraju na našem jeziku i smatraju se Palestincima.

klix
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.