Search
Wednesday 26 February 2020
  • :
  • :

Izgubljeni pojmovi – stap, maslo, mlaćenica

Fotografija Hasana Keranovica.

Stap – visine je oko 1 metar. Služio je za metenje ukiseljenog mlijeka, kiseline. Nakon što se mlijeko ukiseli, sipa se u stap i potom mete tj. tuče sa drvenom drškom (gore dole) neko vrijeme. Nakon toga se izlije u neku posudu. Na vrhu stapa izdvoji se maslo koje se pokupi kašikom i stavlja u posudu. Preostala tekućina zove se mlaćanica, nije gusta poput jogurta već rijetka i ukusna, lijepa i zdrava za piti, ili jesti s udrobljenim domaćom kukuruzom.Fotografija Hasana Keranovica.

 

 

Stap, to je vrlo jednostavna naprava iz ne tako davne prošlosti, u kojoj se spravljao pravi, prirodni maslac. Načinjena je od drveta stožastog oblika s užim gornjim dijelom na kojem je drveni poklopac kroz koji se provlači štap za metenje, mećaja, na čijem je donjem učvršćena okrugla daščica s rupama. Daščica ima rupe kako bi se ubrzanim podizanjem gore dolje odvajalo maslo iz mlijeka. Proces metenja traje od nekoliko minuta pa i do pola sata, dok se na vrhu stapa počnu stvarati grudivce masnoće, koje su se međusobno vežu jedna na drugu. To je maslac! Teži dio posla je gotov. Mlaćanica se odlije, a maslac se oblikuje u oblik koji nam najviše odgovara, stavlja u posebne posude, ili što je najslađe, jede odmah, namazan na topli domaći kruh. Mlaćanica, posebno u ljetnim mjesecima, dobro ohlađena, služi kao izvrstan, zdrav napitak za osvježenje.Fotografija Badica Huseina.

 

 

 

Sve manji broj krava u štalama u seoskim domaćinstvima, smanjio je i količinu pravog domaćeg masla, a prilikom posjete selima, vrlo rijetko se iz avlija domaćinstava može čuti jutarnja ravnomjerna lupa od metenja masla. Pravi domaći doručak zamjenjuju neki vještački napravljeni namazi, kupovni kruha, i mliječni napitci kupljeni u najbližoj prodavnici, pravljeni u nekim dalekim mljekarama.

 

 

 

macanovici.net

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.