Search
Friday 19 July 2024
  • :
  • :

Ispraćena još jedna generacija maturanata medrese “Reis Džemaluddin ef. Čaušević” u Cazinu

asd

Poseban period u školovanju je završni period srednje škole, gdje dugogodišnja zajednička druženja u lijepim i manje lijepim momentima dobivaju neki svoj pečat. Mnogi od ljudi svoja najbolja prijateljstva duguju tom srednjoškolskom dobu.

Učenici medrese u tome posebno prednjače, s obzirom da su među rijetkima koji provode 24 sata zajedno tokom radne sedmice i njihovi maturalni dani su uvijek posebni. S obzirom na okolnosti prouzrokovane pandemijom koronavirusa, prošle godine maturanti nisu imali priliku da na prigodan način obilježe kraj svog medresanskog školovanja. Ove godine je to djelimično pošlo za rukom upravi medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu, koji su na otvorenom organizirali svečanu akademiju uz prisustvo maturanata, njihovih razrednika, nastavnika i roditelja. Ovo je 81. generacija maturanata i 25. generacija maturantica, njih ukupno pedeset i pet.

Direktor medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” prof. Enes-ef. Ljubijankić je izrazio zahvalnost Allahu, dž.š., koji je dao mogućnost da dočekamo ispraćaj još jedne generacije medrese. Zahvalio se posebno maturantima koji su imali razumijevanje u proteklim godinama, pogotovo u ovom periodu kada su uslovi školovanja bili veoma teški.

“Dok sam gledao naše maturante kada su izlazili ovdje pred nas, javio mi se neobičan osjećaj potrebe da im se zahvalim za razumijevanje u ovom proteklom periodu kada je vaša podrška bila važna i nije izostala. Želim, također, da im se zahvalim što svima nama pružaju nadu da će u našoj voljenoj i napaćenoj zemlji biti bolje. Gledajući ih redom i bez izuzetka, s pravom očekujem da oni budu naš ponos i da ćemo mi koji smo ih učili s ponosom upirati prst u njih dičeći se njihovim uspjehom.” – 
poručio je direktor prof. Ljubijankić.

Potom se obratio muftija bihaćki hafiz Mehmef-ef. Kudić koji je citirajući Kur'anski ajet “Oni koji Kur'an slušaju i slijede ono najljepše u njemu, njima je Allah na pravi put ukazao i oni su pametni.” podjestio roditelje na blagodat školovanja njihove djece u medresi i zahvalio im se posebno što su odabrali najbolju školu za svoju djecu.

“Uz srdačnu čestitku svima vama, želim da vas podsjetim da stalno budete zahvalni Allahu, dž.š., što vas je učinio muslimanima, da budete zahvalni roditeljima koji su vas uputili u medresu i da budete zahvalni zbog činjenice da ste završili upravo ovu školu, medresu. Mi u Islamskoj zajednici smo svjedoci da svi oni koji završe medresu i Islamski pedagoški fakultet ili neki drugi fakultet, nisu bez posla. Tako poručujem roditeljima i vama, dragi maturanti i maturantice, budite uvijek svjesni da ste na velikom dobitku i da vas je Allah izabrao da budete počašćeni školovanjem u ovom našem hramu znanja i odgoja.” – istakao je muftija Kudić.

Oproštaj maturanata od njihovih razrednika je bio posebno dirljiv. Ovogodišnji razrednici maturanata su bili prof. Zuhdija Handanović, hafiz Suad Šahinović i prof. Ibrahim Redžić. Maturanti IV b su svom razredniku prof. Ibrahimu Redžiću u znak zahvalnosti priredili posebno iznenađenje, a to je da su mu kao poklon uplatili odlazak na umru. To je posebno dirljiv trenutak za razrednika, ali i za sve prisutne koji su uz emocije ponavljali lijepu ilahiju “U Medinu pošao bih…”. “Da sav dunjaluk skupimo i u ruke ovim ljudima damo, ne bismo se njihovoj dobroti ni za jedan trun odužili.” – poručili su učenici ove sjajne generacije svojim razrednicima.

Na kraju programa dovu je proučio dekan Islamskog pedagoškog fakulteta prof. dr. Hajrudin Hodžić.

O svome boravku u medresi, Zerina Dizdarević i Haris Abdijanović su s nama podijelili svoje impresije na kraju svoga školovanja u medresi.

“Iako sam smatrala da je najveća prednost školovanja u medresi to što ću moći sa svojim prijateljima boraviti cijeli dan. I to je tačno, ali je danas za mene najveća vrijednost što smo spoznali da je život u ime Allaha najljepši Božiji dar. U nekim od presudnih trenutaka moga života sam se našla u okruženju u kojem je Allahovo zadovoljstvo prioritet, u kojem mi je dan počinjao i završavao kroz zajednički namaza sa svojim prijateljima, što je za našu generaciju, gledajući iz ove perspektive, najznačajnija vrijednost medrese.” – 
rekla nam je Zerina Dizdarević, ovogodišnja maturantica.

Njen kolega, maturant Haris Abdijanović nas je podsjetio da je vrijednost medrese što pruža brojne mogućnosti svim njenim svršenicima, a tokom školovanja u njoj smatra internatski život posebnim životnim iskustvom.

“Prva asocijacija na medresu je da je medresa škola u kojoj se stječu i usavršavaju znanja iz vjere, što svakako nije pogrešno, jer je vjera jedan od temeljnih principa ljudskog života. Ali, ono čega smo manje svjesni jeste ta univerzalnost koju nam medresa pruža. Ona pored toga što u vjerskom smislu oplemeni čovjeka, ona mu pruža priliku da ovlada i drugim sferama ljudskog života i da bude stručan u onome što on želi, bez obzira radilo se o vjerskim programima ili programima koji su posvećeni društvenim i prirodnim naukama. To je poruka da idejom vjere možemo postati ravnopravni, ali i prepoznatljivi na raznim poljima društvenih tokova. Koristim priliku da se zahvalim cjelokupnom osoblju moje cazinske medrese na četiri godine usvajanja znanja, na četiri godine odgoja, na četiri godine prijateljstva i topline koju ćemo nositi sa sobom dok živimo.” – konstatovao je Haris Abdijanović.

Iz ovih riječi maturanata medrese se vidi velika zahvalnost za blagodatima kojima su obasuti tokom njihovog boravka u medresi, što je važan odgojni segment kojeg su usvojili. U našem društvu u kojem se mnogo toga podrazumjeva i slabo obraća pažnja na zahvalnost i blagodati, učenici medrese pokazuju viši nivo svijesti o tom važnom segmentu našeg odgoja. I bez sumnje, medresa je svakako jedna velika blagodat na kojoj treba zahvaliti.

cazin.netKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.