Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

Ispovijest sestre ubijene Edite Malkoč| Moj otac je krenuo na sud i rekao: Ti postiš, ja ću ići, jači sam

Ispovijest sestre ubijene Edite Malkoč| Moj otac je krenuo na sud i rekao: Ti postiš, ja ću ići, jači sam!

 

Koliko je čovjek snažan, utvrdiš kada te slome iskušenja i kada svaki dan shvataš da to nije sve, da ima još… Moj otac je tog 27. maja zapostio i u 5 sati krenuo za Sarajevo, gdje se sudi ubici njegovog djeteta Sanjinu Sefiću. Meni nije dao ovaj put da pođem s njim, kazao je: “Postiš, ja ću ići, jači sam.“ U 13.40 sati on i čika Amir (Amir Agić, otac ubijene Selme Agić, op. a.) saznali su da je suđenje odgođeno zbog tamo nekog advokata koji se nije pojavio na ročištu, kazala je za „Avaz“ Enesa Kekić, sestra ubijene Edite Malkoč. 

Otkazivanje ročišta

Nedužne studentice Editu Malkoč i Selmu Agić Sefić je usmrtio vozeći Golf 6 brže od 100 kilometara na sat i pri tome prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu u centru Sarajeva. 

– Ogorčeni smo situacijom koja nam se iznova ponavlja. To što se nama dešava, ne bi trebalo biti prihvatljivo ni za jednog normalnog građanina ove države. Od pet ročišta, koliko je do sada trebalo biti održano ubici i pomagačima, bila su samo tri – ispričala je Kekić. 

Dodala je da su dva ročišta otkazana, a da niko nije obavijestio porodice stradalih da taj dan ne moraju dolaziti u Sarajevo. 

Naime, otac ubijene Edite Enes Malkoč dolazi na ročišta iz Bosanske Krupe, koja je od Sarajeva udaljena više od 300 kilometara, a otac ubijene Selme Agić vozari iz Bugojna, koje je udaljeno više od 140 kilometara. 

– Svjesni smo mi da se ovako kupuje vrijeme, da se ovako smiruje javnost, ali se čovjek upita dokle više da mi trpimo ovo iživljavanje. Moj otac i čika Amir našli su se u Donjem Vakufu tog 29. maja i oko 10 sati krenuli zajedno na ročište, međutim, tek u 13.40 saznali su da je ono otkazano zbog nedolaska svih advokata odbrane – kazala je Kekić. 

Kako je kazala, toliko patnje i bola zbog ubistva „naših djevojaka“ i onda na to sve i ova tortura.

sanjin-sefic7

Sefić: Usmrtio nedužne studentice u Sarajevu

Bahato ponašanje

– Neke stvari ne možeš prihvatiti, a da se ne zapitaš ko ovo odobrava. Postoje li sankcije zbog nepojavljivanja advokata po službenoj dužnosti? To su ljudi koji iz državnog budžeta pune svoje džepove milionskim iznosima i onda se ponašaju tako bahato. S kojim pravom? Jednog od advokata su moj tata i čika Amir vidjeli taj dan na izlazu iz sudnice, a za vrijeme ročišta se nije pojavio – naglasila je Kekić. 

Dodala je da to nije prvi slučaj te da su od pet ročišta svi advokati odbrane bili prisutni samo na prvom. 

– Zaista je naša tragedija prevelika, a još danas može biti bilo čija. Zato treba ubrzati i uozbiljiti ovaj proces te insistirati da barem neko snosi sankcije za dosadašnje propuste – zaključila je Kekić. 

Put je dug i naporan

– Dolazila sam i ja ranije na ročišta, ali to je užasno iskustvo. Od samog polaska si tužan i očajan zbog samog razloga odlaska u Sarajevo. Put je, zaista, dug i naporan. Život se čovjeku zgadi kada vidi njih u sudnici te kad primijeti prema njihovom pogledu da im je svejedno, nemaju nimalo poštovanja… Štaviše, osmjehuju se i došaptavaju, komentiraju svjedoke. To čovjeka svaki put iznova pogodi – kazala je Kekić.

Autor: E. HALIMIĆ 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.