Search
Wednesday 29 May 2024
  • :
  • :

Inzko podnio izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a: Na putu ka napretku u BIH još ima izazova

Inzko podnio izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a: Na putu ka napretku u BiH još ima izazova

Podnoseći svoj redovni izvještaj o odvijanju procesa provedbe mira u Bosni i Hercegovini pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, visoki predstavnik Valentin Inzko pozdravio je pozitivan razvoj situacije zabilježen tokom proteklih šest mjeseci u BiH. To uključuje i činjenice da je vlastima BiH u decembru 2016. godine upućen Upitnik EU, okončano je prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i usvojena je takozvana Revizija odbrane koja se odnosi na vojne snage, prenosi NAP.

Istovremeno, visoki predstavnik Inzko je napomenuo da se Bosna i Hercegovina i dalje suočava sa izazovima u vezi sa osiguranjem održive stabilnosti i napretka. Visoki predstavnik je ukratko naveo ozbiljne izazove s kojima se BiH suočavala tokom proteklih šest mjeseci, uključujući i kontroverze u pogledu zahtjeva za potencijalnim provođenjem revizije, upućenog Međunarodnom sudu pravde, i koracima koji su poduzeti u cilju implementacije neustavnog referenduma u RS.

Naglašavajući činjenicu da je do predstojećih općih izbora ostalo još nekih osamnaest mjeseci, visoki predstavnik je pozvao vlasti u BiH da maksimalno iskoriste predstojeći period i pokažu da su spremni da ostave po strani pitanja koja vode ka podjelama i provedu konkretne reforme koje će poboljšati ekonomsku situaciju u entitetima i u cijeloj BiH.

„Prve na ovoj listi bi trebale biti ekonomske reforme čije provođenje zahtijevaju međunarodni kreditori BiH, kao i pitanja u vezi sa EU, kako bi se otvorila mogućnost da u budućnosti BiH stekne rani status kandidata za članstvo u EU“, rekao je visoki predstavnik i dodao da će za provođenje ovih zadataka biti potrebna stalna pažnja i opredijeljenost međunarodne zajednice.

Visoki predstavnik Inzko je podsjetio da se 22. maja obilježava 25 godina od prijema Bosne i Hercegovine u članstvo UN-a, nakon preporuke Vijeća sigurnosti pod predsjedavanjem tadašnjeg austrijskog stalnog predstavnika, ambasadora dr. Petera Hohenfellnera.

„Možemo, a po mom mišljenju i moramo, nastaviti pružati institucionalnu podršku i viziju utemeljenu na integraciji i funkcionalnosti“, zaključio je visoki predstavnik Inzko.

MM
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.