Search
Sunday 9 August 2020
  • :
  • :

Iman Hodžić iz Cazina osvojila zlatnu medalju na Genius olimpijadi u Njujorku

Iman Hodžić iz Cazina, učenica Richmond Park koledža u Bihaću, kako saznaje portal Cazin.NET, osvojila je zlatnu medalju na Genius olimpijadi u Njujorku.

 

Radi se o renomiranom međunarodnom takmičenju za učenike srednjih škola koje ima za cilj pronalazak rješenja za savremene prirodne probleme. Takmičenje se svake godine održava u spomenutom američkom gradu, a organizuje ga Terra Science and Education.

Tema projekta mlade Cazinjanke s kojim je pokorila Ameriku i jaku konkurenciju jeste krajiški kesten, a ovo je njen način da da svoj doprinos zaštiti i promociji spomenutog značajnog krajiškog brenda. Podsjećamo, ugroženost kestenovih šuma u Unsko-sanskom kantonu je posljednjih godina porasla, najviše zbog pojave i razmnožavanja ose šiškarice, a prinosi kestena rapidno su smanjeni.

– „Projekat se bazirao na tematici kestena kao prirodnog resursa Bosanske krajine te preventivnoj zaštiti istog. Vodeći se idejom da rješavanje globalnih problema počinje lokalnim nivoom, odlučila sam se za ovu aktuelnu temu kojom sam mladima htjela skrenuti pažnju na kesten kao na nešto što ostaje nama u nasljedstvo i što trebamo čuvati te njegovati sve tradicije koje dolaze s njim“, istakla je Iman u razgovoru za Cazin.NET.

Plasman na prestižnu olimpijadu Iman je osvojila prvim mjestom u kategoriji Okoliš na jubilarnoj desetoj Bosepo naučnoj olimpijadi projekata održanoj u Sarajevu 22. i 23. februara 2019. godine.

Osim zlatne medalje i plasmana na Genius olimpijadu, osvojila je i punu stipendiju Burch Univerziteta.

cazin.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.