RIPAČ/BIHAĆ – Ibrahim Dupanović – Crni iz Ripča kod Bihaća među rijetkim je čuvarima starina i krajiške tradicije. Kako bi ih sačuvao od zaborava, već dvanaest godina prikuplja vrijedne eksponate koje je izložio u svojevrsnoj muzej-sobi koju je opremio u prizemlju svoje porodične kuće i koje predstavlja znatiželjnim posjetiocima, među kojima najviše učenicima naših škola prilikom organiziranih posjeta. Ibrahim je inače poznat i po izrađenom porodičnom stablu Dupanovića i monografiji ove porodice.

Oslikavaju tradiciju i prošlost

U muzejskoj sobi porodice Dupanović u Ripču izloženi su brojni vrijedni eksponati koji najbolje oslikavaju jedno vrijeme i način kako se nekad živjelo. Tu su predmeti koji su se svakodnevno upotrebljavali u domaćinstvu, prilikom obavljanja poljoprivrednih radova u polju, te porodične uspomene Dupanovića ovjekovječene na brojnim fotografijama. Snimke s porodičnih okupljanja i druženja koje su Ibrahima Dupanovića – Crnog potakle da izradi porodično stablo Dupanovića. Prve eksponate prikupio je 2017. godine a godinu kasnije otvorio je ovu muzej-sobu. -Rođaci su tu bili izdašni. Neke smo nabavili i od onih koji nisu rođaci, te smo kupovali. Mi smo s brojem eksponata koji se mogu vidjeti u ovoj sobi jako zadovoljni jer oni na jedan vjerodostojan način oslikavaju našu tradiciju, našu prošlost. Oni nam vraćaju sjećanja na naše pretke i jednostavno, nas obavezuju da njegujemo ovu svijetlu tradiciju i sjećanje na prohujalo vrijeme, kaže Ibrahim Dupanović – Crni, vlasnik ove porodične muzej-sobe. Među prvim eksponatima koje je Ibrahim prikupio i izložio u ovoj muzej-sobi su musaf a znajući da su se Dupanovići bavili poljoprivredom, bili zanatlije, a žene isključivo domaćice, naš sagovornik je prikupio različite alatke i eksponate koji su se koristili u domaćinstvu, poput oklagije, sofre, stapa u kojem se mete mlijeko. Među najstarijim eksponatima su mangala i iznimno stara „Singerica“. -Ima tu jedan bakarni ibrik koji ima isto puno godina, zatim, bradva, razna svrdla, sjekire, pile koje je koristio moj djed Huse, vrsni stolar. Ovaj tkalački stan. Ovo je prvi stan koji je u „Kombiteksu“ proradio kada je otvoren tekstilni kombinat „Kombiteks“ u Bihaću, i ja sam imao sreću da sam naišao na razumijevanje kod ljudi u „Kombiteksu“, kaže Ibrahim. Ovaj tkalački stan bio je u funkciji proizvodnje u Kombiteksu od 1957. do 1992. godine nakon čega je ovdje izložen.

Priznanje Austrougarske vojske

Svi ovi eksponati oslikavaju način na koji se nekad živjelo i radilo. Iz dana u dan njihov broj se povećava, kaže Ibrahim. Pedeset i sedam Dupanovića bili su pripadnici Petoga korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova R BiH o čemu Ibrahim priprema prigodnu publikaciju. Dupanovići su bili istaknuti borci i u Drugom svjetskom ratu, no Ibrahim je bio posebno iznenađen kad je došao u posjed jednog dokumenta Austrougarske vojske u kojoj se borio njegov bliski rođak Muharem Dupanović. U tom dokumentu stoji kako je kao komandir voda pokazao izuzetnu hrabrost i bio svijetli primjer ostalim borcima. Kao zapovjednik voda bio je u rovu, i kako piše, kada je neprijateljska vojska došla do rova a njegovi saborci napustili položaj, Muharem je ostao u rovu. Bacao je ručne bombe i granate a kada ih mu je nestalo, bacao je kamenje i nije se povukao. Iako dvostruko ranjen, nije napustio položaj. Zbog toga je dobio najviše priznanje Austrougarske vojske, priča Ibrahim Dupanović-Crni. Tradicionalnu muslimansku narodnu nošnju izloženu kroz ovaj model sašila je Fatima Dupanović iz Ripča, dugogodišnja članica KUD „Bratstvo“ i darovala je Ibrahimu kao eksponat. U znak zahvalnosti nadjenuo joj je ime Fatima. Eksponate je dosad vidjelo, kako kaže, više stotina građana brojnih generacija koji su ovim izrazili veliko zadovoljstvo. Među znatiželjnim posjetiocima ove muzejske sobe u najvećem broju su učenici Osnovne škole Ripač koju ovdje dovode nastavnici histoije i vjeronauke Haris Mešić i Emina Piralić-Iako u Ripač dolaze brojni turisti zbog čega su mnogi mještani svoje kuće pretvorili u apartmane, ja ovo neću pretvoriti ni u kakav apartman. Ovo će vječno biti soba porodice Dupanović, poručuje Crni. Samir TULIĆ