Search
Tuesday 4 October 2022
  • :
  • :

Hasib Murtić Murta, pjevač

NE MOGU BEZ PJESME

Od kako zna za sebe Hasib Murtić Murta iz Velike Kladuše bavi se pjevanjem. Davne 1972. godine na festivalu „Prvi  glas Banja Luke“  osvaja prvo mjesto i dobija priliku da snimi svoju prvu ploču. Dvije godine kasnije  u saradnji sa Draganom Aleksandrićem realizuje tu nagradu. Snimjene pjesme „Prsten mi vrati nevjernice“ i „Živimo život svoj“ i  danas se slušaju. Poslije njih na pravi način kreće njegov estradni život. Od honorara sa brojnih nastupa i gostvanja širom Svjeta, svojim pjesmama i izvrsnim interpretacijama sevdalinke,  izdržavao je svoju  porodicu sve do 1991. godine kada počinje da se, pored pjesme,  bavi i drugim poslovima vezanim za malu dostavu pošte,  a 1992. godine otvara svoj lokal „Sevdah kod Murte“ u kojem su nastupale njegove brojne,  estradne,  kolege među kojima i Safet IsovićDino Merlin,  Alen Islamović,  Šerif  Konjević, Halid Bešlić, Halid Mulimović, Hamid Ragipović Besko,  Aska,  Merdijana,  Amela Zuković,  Šemsa Suljaković...i mnogi, mnogi drugi. Ugostiteljstvo mu nije najbolje išlo. Da li zbog čašćavana kolega, zdravstvenog stanja ili  nečeg drugog tek 1996. godine prodaje lokal i pokušva ponovo da se, značajnije,  vrati na estradne staze sa kojih nije ni silazio.

Farizada Čamdžić i Hasib Murtić Murta

    –Hasan Dudić me 2000. godine nagovorio da opet snimim  album, kaže Hasib Murtić Murta. Deset novih pjesama od kojih je on uradio pet, a pored moji četiri na albumu „Ja sam momak veseljak“  snimio sam i  „Bosno moja, moje najmilije“ koju mi  je uradio Dino  Merlin. I tako, sa pjesmom sam počeo i sa pjesmom ću završiti ovaj život. Jednostavno. Ja bez pjesme ne mogu.

Hasib Murtić Murta i Slobodan Lalić

    Jedan ste od onih koji se ne plaše takmičenja?Fotografija Fadila Kostica.

    -Zašto bih se plašio. Sa jedne od takvih manifestacija  krenula je i moja estradna karjera. Volim festvale.To su mjesta na kojma se čovjek sreće sa dragim kolegama koje pokad,  zbog posla,  godinama ne vidimo. S druge strane festivali su prava prilika da se na  najbolji način pokaže šta se i kako radi ali i na najbolji način promovišu dobre pjesme. Rado se sjećam svog nastupa na  Ilidžanskom festivalu kada sam 1989. godine izveo  kompoziciju „Ja sa pjesmom liječim rane“. Tu su još festivali u Vršcu gdje sam sa pjesmom „Naručite mi kap otrova“ osvojio drugo mjesto, „Ilidžanske staze“ na kojima sam se pojavio  u takmičarskom i u revijalnom dijelu festvala i dobio priznanje „Rade Jovanović“.

Hasib Murtić Murta sa prijateljicom Rasimom SarajlijaFotografija Fadila Kostica.

Od 2007. pa sve do 2013.godine redovan sam učesnik festivala u Velikoj Kladuši. Prvo mjesto publike na njemu pripalo mi je 2009. godine  kada sam izvodio pjesmu „Hej Krajio moja mjko“. Prva mjesta publike pripala su  mi i 2011.godine za pjesmu „Uveče mi mirišu djevojke“ te 2012. za pjesmu „Biće duša lasta“. Naravno, jedan sam od redovnih učesnika na bihaćkom „Sevdah festu“ kojeg organizuje Dilvad Felić Dado, čovjek koji neumorno promovše dobre pjesme i uz njih na pravi način promoviše naše tradiionalno blago  sevdalinku.

WordPress.comKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.