Search
Monday 26 February 2024
  • :
  • :

Hasan Keranović: Mnogo puteva Haso prođoh – u Brčko kod Aziza dođoh

Mnogo gradova, mahala i sela ja kroz našu Bosnu i Hercegovinu prođoh, i u lijepo Brčko kod svoga ahbaba Aziza – age Šehovića ja evo dođoh. Kao svaki put uvijek mi je plaho drago što sam Azizov musafir. Ja dolazim sa rijeke Une, a Aziz-aga živi pored Save zajedno želimo da čuvamo stare običaje.

Dok me god zdravlje služi i noge nose, ja ću i dalje da obilazim sve ljepote naše Bosne. Aziz-aga Šehović je Brčak kojeg mnogi prepoznaju po njegovom hobiju, ali i načinu života – jahanju na konjima. Sigurno je svaki Brčak barem jednom godišnje susreo Aziz-agu kako prolazi sa svojim konjima kroz grad, ali on je poznat i znatno šire.

Kada Aziz-aga svoje konje upregne pa kroz čaršiju svoga Grada Brčkog prođe, i staro i mlado svi se njemu ponosno i hrabro dive. U zemlji gdje sve više ima sela koja nemaju ni jednog konja, u gradu u kojem djeca prije upoznaju slona nego “konje”, gdje je lakše vidjeti bager nego fijaker i konje, domaćinstvo ovog moga ahbaba Aziza Age Šehovića iz Gluhakovca nadomak Grada Brčkog izgleda nestvarno. Posebna zanimljivost je ta što je Aziz Aga je svake godine učesnik na manifestaciji „Ajvatovica“, gdje je mnogima nama poznat sa svojim jednim od najboljih konja u Bosni i Hercegovini.Opis nije dostupan.

Na Ajvatovici redovno proglašavan najokićenijim konjanikom. On je na Ajvatovici nekoliko godina proglašavan najokićenijim konjanikom, s obzirom na njegove dobre konje, ulaganja u garderobu, ali i zbog činjenice što ljudi tamo cijene činjenicu da se oni žrtvuju na tom putu, jahanja po pet dana kroz Bosnu uz sve vremenske prilike. Mural… U njegovom mjestu Gluhakovac u Brčkom na zidu njegove kuće Aziz age Šehovića, stoji jedan zanimljiv mural, koji je posvećen njegovom konju po imenu Baron. Mural koji prikazuje Aziz agu i njegovog konja Barona je urađen „u čast“ tradicionalne čuvene Ajvatovice koji Aziz već duži niz godina pohodi i na taj način promovira svoj Grad Brčko, ali i našu Bosnu i Hercegovinu.Opis nije dostupan.

Moj pohod u Brčko, odnosno kod moga ahbaba Aziza -age Šehovića je postao jak most prijateljstva, gdje svoj Cazin uvijek spomenem i kažem svaki put dobro došao Aziz – Aga i u moj Grad Cazin, kao i moju tradicionalnu Bujrum kuću u Ponjevićima. Gdje god Hasan kroz Bosnu i Hercegovinu prođe, sa novim pričama i uspomenama ja u svoj Cazin dođem. Pričam o svim dobrim insanima i punim srcem kažem “dobro došli i u moj Grad Cazin” gdje svakom putniku i namjerniku bujruma je bilo i bujruma će uvijek biti.

macanovici.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.